Coreea de Nord repornește o centrală nucleară

43

Conform unor imagini de satelit realizate de Institutul americano-coreean din cadrul Universităţii Johns-Hopkins, Coreea de Nord a repornit o centrală nucleară, capabilă să producă 6 kg de plutoniu pe an.

Coreea de Nord, care a anunţat încă din aprilie că va reporni centrala din complexul nuclear Yongbyon, nu a confirmat știrea. Imaginea de satelit realizată pe 31 august arată vapori ieșind din complex, conform Washington Post.

Administraţia Statelor Unite încearcă de două decenii să pună capăt programului nuclear al Coreei de Nord, printr-o serie de sancţiuni economice și avertizări diplomatice. Repornirea acestei centrale vine într-o perioadă de apropiere atât faţă de SUA, cât și faţă de vecinii din Sud, după o ușoară criză în februarie, cauzată de efectuarea unui al treilea test nuclear, după cele din 2006 și 2009.

Coreea de Nord ar putea să folosească plutoniul produs la acest complex pentru a-și spori arsenalul nuclear. Experţii de la John Hopkins sunt de părere că ar ajunge cantitatea pentru una, poate două bombe, pe an.