Socialiştii lui Hollande deţin parlamentul francez

19

Duminică în Franţa a avut loc primul tur al alegerilor legislative pentru Adunarea Naţională, rezultatele definitive publicate de Ministerul de Interne francez anunţând că preşedintele francez Francois Hollande şi aliaţii săi au obţinut majoritatea.

Partidele de stânga: Partidul Socialist, EELV şi Frontul de Stânga au obţinut 46,77% din voturi, faţă de 34,07% cât a obţinut dreapta: Uniunea pentru o Mişcarea Populară, partidul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy şi aliaţii săi. Pe poziţia a treia s-a clasat partidul de extremă dreapta Frontul Naţional, cu 13,6% din voturi.

Printre măsurile promise de Hollande în timpul campaniei electorale se numără o creştere a taxelor pentru cei bogaţi, o creştere a salariului mediu pe economie şi posibilitatea pensionării înainte de termen pentru cei care au lucrat mai mult de 40 de ani.

Ministrul de externe francez, Laurent Fabius, a declarat că prin aceste rezultatele, poporul francez a arătat că vrea să fie consecvent cu noua alegere a preşedintelui, relatează Washington Post. Cu toate astea, deschiderea faţă de socialişti trebuie confirmată în turul doi de alegeri.

La scrutinul de duminică s-au prezentat 57,23%, procent în scădere faţă de alegerile legislative din 2007. Turul doi va avea loc pe data de 17 iunie.