Statele Unite ale Americii – ţara ideală pentru chinezi

38

Dacă ar fi să aleagă o ţară ideală, chinezii răspund fără ezitare că ţara aceasta este reprezentată de Statele Unite ale Americii. Un optimism care este depăşit numai de prognozele pe care aceiaşi chinezi le fac: China va deveni foarte curând prima putere economică mondială şi va ocupa locul I în preferinţele lor.

Aproximativ 35% dintre chinezi au ales Statele Unite ca ţara ideală şi circa 80% o consideră cea mai puternică naţiune de pe glob — un procent chiar mai mare decât cel al respondenţilor americani (doar 66%) în sondajul realizat de grupul de publicitate WPP, citat de CNBC.

Aceste răspunsuri îi plasează pe chinezi printre puţinele naţiuni care nu consideră că ţara de origine este ţara ideală. Numai 12% dintre cei chestionaţi sunt convinşi să ţara lor este ţara ideală.

Dar tot între minoritari se plasează chinezii şi atunci când trebuie să vorbească despre optimismul lor. În numai 10 ani, chinezii sunt încrezători că ţara lor va deveni cea mai puternică ţară din lume (opinie exprimată de 44% dintre chinezii chestionaţi), iar venitul va creşte.

Optimismul se bazează nu doar pe un vis naţionalist, ci pe istoria ultimilor 30 de ani, în care creşterea economică a porpulsat aproape 200 de milioane de săraci în rândul clasei de mijloc. De asemenea, previziunile optimiste vin şi din partea Fondului Monetar Internaţional, ai căror analişti economici previzionaseră sfârşitul erei americane în 2016.