Studiu: Cheltuielile militare vor creşte semnificativ în 2014

97

În fiecare săptămână, ştirile abundă în informaţii despre război în cele mai multe zone a lumii. Însă oricât ne-am dori o lume mai paşnică, predicţiile arată o creştere a cheltuielilor militare după cinci ani de stagnare.

Tendinţa de creştere a costurilor de înarmare a fost relevată în cel mai recent studiu realizat de IHS Jane's Aerospace, Defence & Security şi a fost determinată de investiţii în armament în Rusia şi alte patru ţări din Orientul Mijlociu. Consultanţi din cadrul grupului IHS au constatat că bugetele militare la nivel mondial vor atinge anul acesta suma de 1.538.000 miliarde de dolari, o sumă cu 0,6% mai mare decât anul trecut, dar prima creştere de după 2009.

Creşteri rapide, de peste 30% s-au înregistrat în ultimii doi ani în Oman, Arabia Saudită Irak, Bahrein, Emiratele Arabe Unite şi Algeria.

De asemenea, se aşteaptă ca Rusia — care acum ocupă locul al III-lea în lume, după SUA şi China — să crească cheltuielile cu peste 44 de procente în următorii trei ani. Totuşi, în timp ce Rusia a cheltuit anul trecut aproape 69 de miliarde de dolari, SUA au avut un buget dedicat înarmării militare de 582 de miliarde, arată Tribune.

Analiştii de la IHS au declarat că investiţiile în armament din Orientul Mijlociu sugerează creşterea economică puternică din zonă. „Bugetele asemănătoare celor ale unor state NATO arată că centrul de gravitaţie se mută spre sudul şi estul lumii în 2014, urmând o tendinţă de creştere economică", a declarat Paul Burton, director la IHS Jane's Aerospace, Defence & Security.