În Antarctica se află o cascadă roşie ca de sânge

412

Unul dintre cele mai ciudate fenomene naturale din lume se găseşte în Antarctica, unde există o cascadă a cărei apă este atât de roşie, încât pare de sânge. Gheţarul se numeşte Taylor şi se află în McMurdo Dry Valley.

 

Apa de culoare roşie provine dintr-un lac aflat la 400 de metri adâncime, o zonă care, în timp, a rămas fără oxigen. Apa din acest lac este de patru ori mai sărată decât apa oceanului, este foarte bogată în fier şi are o consistenţă vâscoasă, propice dezvoltării microbilor.

Aceasta face ca apa să nu îngheţe nici măcar la -11 grade Celsius, dar şi să dea naştere unui fenomen bizar, care face ca această cascadă să fie denumită şi Cascada de sânge, arată site-ul Smithsonian.

Iniţial, s-a crezut că puternica nuanţă de roşu care se vede atunci când apa lacului pătrunde la suprafaţă este cauzată de existenţa unor alge roşii. Mai târziu însă s-a demonstrat că apa devine roşie ca urmare a oxizilor de fier. Atunci când fierul din apă intră în contact cu atmosfera, ea oxidează rapid, devenind roşiatică.

Sursă foto: stichtingmilieunet.nl