CPI anchetează sute de violuri comise în Libia

48

Curtea Penală Internaţională (CPI) anchetează sute de violuri comise în timpul conflictelor militare din Libia. De asemenea, sunt investigate cazurile de ucidere a unor civili libieni în timpul raidurilor aeriene efectuate de forţele NATO în Libia.

„Există multe acuzaţii. (…) Sunt acuzaţii grave, formulate împotriva mai multor actori implicaţi în conflict", a declarat Luis Moreno-Ocampo, procurorul-şef al CPI, adăugând că, în prezent, se desfăşoară o serie de investigaţii în legătură cu numeroase atrocităţi comise de forţele libiene, mercenari şi forţele antiguvernamentale în Libia.

Raportul procurorului CPI face referire la mărturii potrivit cărora Muammar Gaddafi şi fostul şef al serviciilor de informaţii Abdullah al-Senoussi au discutat despre „utilizarea violurilor pentru a-i pedepsi pe cei consideraţi disidenţi sau rebeli", notează Mediafax.

Moreno-Ocampo susţine că este posibil ca anumite grupuri de mercenari să îl ajute pe Seif al-Islam, unul dintre fiii fostului lider libian să fugă din Libia. De aceea, cere statelor membre ONU să împiedice orice încercare de a-i acorda sprijin lui Seif al-Islam sau lui Abdullah al-Senoussi.

Cei doi sunt acuzaţi de Curtea Penală Internaţională de comiterea de crime împotriva poporului libian în timpul conflictului.

„Consiliul de Securitate al ONU şi statele membre trebuie să se asigure că aceştia vor răspunde în faţa justiţiei pentru crimele de care sunt acuzaţi", menţionează raportul procurorului CPI.

(Foto: Dreamstime)