SUA critică Beijingul pentru incidentele din Tibet

15

SUA au criticat China după incidentele violente care au avut loc la o mănăstire budistă din Tibet şi le-au cerut autorităţilor de la Beijing să respecte libertatea religioasă.

Intervenţia forţelor de securitate chineze la mănăstirea tibetană Kirti este „inconsecventă cu principiile libertăţii religioase şi ale drepturilor omului recunoscute pe plan internaţional", a declarat Mark Toner, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, notează AFP.

Locuitorii din Kirti şi organizaţiile pentru drepturile omului spun că forţele de poliţie încearcă să îi mute pe cei peste 2.000 de călugări de la mănăstirea Kirti, din provincia Sichuan. Scopul mutării călugărilor este reeducarea acestora, informează voanews.com. Localnicii s-au împotrivit celor care au venit să îi mute pe călugări.

Forţele de poliţie chineze au asmuţit câinii asupra localnicilor şi i-au bătut pe aceştia. Incidentele au izbucnit pe fondul unor tensiuni provocate de moartea unui călugăr budist, care şi-a dat foc, în data de 16 martie, ca semn de protest faţă de politica Beijingului în Tibet.

„Credem că guvernul chinez ar trebui să privească realitatea şi să înţeleagă cererile poporului tibetan", a declarat Sangye Kiab, din partea guvernului tibetan aflat în exil, conform rfa.org.

(Foto: allposters.com)