SUA: Religia a fost prezentă în dezbaterea republicanilor

114

Religia a revenit de mai multe ori în dezbaterea celor 7 candidaţi republicani pentru preşedinţia Statelor Unite. Aceştia au vorbit despre prezenţa religiei în spaţiul public, despre creştinism şi islamism, despre avort şi alte subiecte care implică perspective religioase.

Tim Pawlenty, guvernatorul statului Minnesota, a vorbit despre principiul separării dintre biserică şi stat, afirmând că acesta a fost gândit „să îi protejeze pe oamenii religioşi de autorităţile guvernamentale", nu invers. Pawlenty a subliniat că binecuvântările şi privilegiile de care se bucură poporul american nu vin de la politicieni, ci de la Dumnezeu, conform huffingtonpost.com.

Senatorul Rick Santorum a precizat că provocările vieţii trebuie abordate „prin credinţă şi raţiune". El a subliniat că America este o ţară unde au loc în spaţiul public atât cei care au o credinţă, cât şi cei care nu au o credinţă anume.

Legea noastră şi liderii noştri ar trebui să aibă o „fibră morală", a declarat congresmenul Ron Paul, accentuând totodată că aceia care fac legile „n-ar trebui să interzică niciodată exprimarea credinţei creştine în spaţiul public".

Fostul mare afacerist Herman Cain a fost chestionat în legătură cu afirmaţiile sale recente legate de faptul că nu ar include musulmani în echipa sa de guvernare. Cain a răspuns că s-a referit la musulmanii radicali, „care vor să ne omoare", nu la „musulmanii paşnici".

Mitt Romney, fost guvernator al statului Massachusetts, a vorbit despre toleranţa religioasă şi despre faptul că în SUA sunt bineveniţi oamenii de orice religie, însă a precizat că în America nu va fi aplicată legea Sharia.

Newt Gingrich, fost purtător de cuvânt al Camerei Reprezentanţilor, a arătat o atitudine vădit anti-islamică. A vorbit despre musulmanii care vin în SUA, obţin cetăţenia, jură să fie loiali Americii şi apoi pun la cale atentate. „Dacă nu eşti gata să fii loial Statelor Unite, nu vei lucra în administraţia condusă de mine. Punct", a declarat Gingrich.

Congresmena Michele Bachmann a vorbit despre problema avortului în termeni religioşi, declarând că dreptul la viaţă a fost dat de Dumnezeu şi poate să fie luat doar de Dumnezeu.

(Foto: yidwithlid.blogspot.com)