„Temperatura” corupţiei mondiale a crescut

25

În ultimii doi ani, 53% dintre locuitorii globului declară că fenomenul corupţiei s-a agravat. Cel puţin aşa arată barometrul corupţiei, la nivel mondial, reflectat de un sondaj de opinie realizat de organizaţia Transparency International, care a fost publicat marţi.

În ultimele 12 luni, 27% la sută dintre persoanele intervievate afirmă că au fost nevoite să plătească mită pentru a avea acces la unele servicii publice sau unele instituţii, iar două treimi dintre cei cărora li s-a cerut să dea mită au spus că au refuzat.

Cele mai corupte instituţii sunt partidele politice, care au fost identificate ca principalii vinovaţi în 51 de ţări. În plus, 55% la sută dintre persoanele intervievate cred că acţiunea guvernului din ţara lor se supune intereselor particulare, iar 31% consideră că în urmă cu cinci ani guvernele statelor lor aveau o strategie mai eficientă pentru combaterea corupţiei. Numai 22% mai cred că afirmaţia este valabilă în prezent.

Posibilitatea de a da mită este de două ori mai ridicată în cazul locuitorilor unei ţări sărace decât în cazul celor din statele mai dezvoltate. În una din trei ţări, cea mai multă mită îi revine poliţiei, iar în aproape una din cinci ţări, topul corupţiei este condus de instituţiile de justiţie.

La nivel global, Sierra Leone conduce în topul corupţiei, în timp ce în Europa cei mai mulţi oameni care au recunoscut că au plătit mită cel puţin o dată locuiesc în Ucraina. La polul opus, ţările cu cea mai joasă rată de acordare a mitei – 1% – sunt Danemarca, Finlanda, Japonia şi Australia.

În România, rata de acordare a mitei este de 17%, ţara noastră aflându-se pe a opta poziţie dintre ţările europene participante. La nivel mondial, ţara noastră este situată la acelaşi nivel cu Macedonia şi Sudan.

Soluţiile enunţate de raportul Transparency pentru stoparea corupţiei sunt demararea unor activităţi concrete pentru favorizarea transparenţei şi pentru a incita administraţia să dea socoteală cetăţenilor, potrivit lui Huguette Labelle, preşedinta Transparency International, citată de BBC.

Ancheta a fost realizată pe un eşantion format din 114.000 de persoane, în 107 ţări.