Teroristul Anwar al-Awlaki a fost ucis în Yemen

29

Liderul terorist Anwar al-Awlaki a fost ucis, a anunţat Ministerul yemenit al Apărării. Fostul imam radical era cunoscut ca unul dintre ideologii reţelei teroriste Al Qaeda, fiind căutat de mai mulţi ani de către SUA. Preşedintele american Barack Obama a declarat că uciderea lui al-Awlaki este „o importantă bornă kilometrică în efortul mai larg de a învinge Al Qaeda şi pe afiliaţii ei".

Oficialii yemeniţi au precizat că moartea lui al-Awlaki a survenit în urma unui atac aerian, acesta fiind ucis alături de alţi membri ai reţelei teroriste, informează Mediafax. Alături de al-Awlaki şi-a pierdut viaţa şi Samir Khan, un american cu origini pakistaneze, cunoscut ca redactor al publicaţiei Inspire, o publicaţie a reţelei Al Qaeda.

„Al-Awlaki a lansat apeluri repetate către indivizi din Statele Unite şi din întreaga lume pentru a ucide oameni nevinovaţi – bărbaţi, femei şi copii – cu scopul realizării unei agende sângeroase", a declarat preşedintele SUA după aflarea veştii privind moartea lui al-Awlaki, conform english.aljazeera.net.

Al-Awlaki era suspectat că ar fi corespondat cu comandantul american Nidal Hassan, inspirându-l şi încurajându-l pe acesta să comită atacul armat de la baza militară Fort Hood, din Texas, atac soldat cu moartea a 13 persoane (noiembrie 2009). După comiterea atentatului de la Ford Hood, al-Awlaki a lăudat iniţiativa lui Hassan, apreciindu-l pe acesta ca pe un bărbat pe care conştiinţa nu l-a lăsat să lupte de partea armatei musulmane împotriva propriilor săi fraţi.

Serviciile de securitate occidentale l-au văzut pe al-Awlaki ca pe o persoană influentă, capabilă să atragă de partea radicalilor musulmani noi recruţi proveniţi din statele occidentale.

„Din baza sa izolată din Yemen, liderul Al Qaeda… Anwar al-Awlaki face propagandă şi oferă instruire pentru activităţi teroriste, în limba engleză, pe internet", a declarat John Sawers, şeful serviciilor secrete britanice, în octombrie 2010.

Anwar al-Awlaki avea cetăţenie americană şi deţinea o diplomă de licenţă în inginerie de la Universitatea din Colorado. Tatăl său, Nasser al-Awlaki, a fost ministru al Agriculturii în Yemen. În perioada şederii sale în SUA, al-Awlaki a fost imam al moscheilor din Denver, San Diego şi Falls Church (Virginia). În 2004, a fost arestat de autorităţile din Yemen, fiind suspectat de legături cu reţeaua Al Qaeda. A fost eliberat în decembrie 2007. În 2010, autorităţile americane au anunţat că al-Awlaki s-a dovedit a fi o ameninţare pentru SUA şi l-au pus pe lista celor mai căutaţi terorişti.

În luna mai, la doar câteva zile după ce Statele Unite au anunţat uciderea liderului Al Qaeda, Osama bin Laden, imamul al-Awlaki a reuşit să scape cu viaţă în urma unui raid aerian american.

(Foto: telegraph.co.uk)