Traian Băsescu: „Biserica este un partener al statului“

67

Interviul pe care președintele Traian Băsescu l-a acordat luni ziarului Adevărul a atras atenţia, mai ales ca urmare a remarcelor sale privind implicarea premierului Victor Ponta în scandalul Roșia Montană. În același interviu însă, președintele a făcut și câteva afirmaţii notabile despre parteneriatul dintre stat și biserică.

Interviul pe care președintele Traian Băsescu l-a acordat luni ziarului Adevărul a atras atenţia mai ales ca urmare a remarcelor sale privind implicarea premierului Victor Ponta în scandalul Roșia Montană. În același interviu însă, președintele a făcut și câteva afirmaţii notabile despre parteneriatul dintre stat și biserică.

„În NATO şi UE nimeni nu pune restricţii la acest tip de parteneriat. Societatea românească are nevoie de educaţie, fie că vorbim de şcoală, de Biserică, de mass-media. Fiecare din aceste canale reuşeşte să fie un factor de educare, dar este indiscutabil că statul sprijină multe obiective pe parteneriatul cu Biserica", a spus președintele, în cadrul ediţiei de luni Adevărul Live.

Liderul de stat a amintit în același sens de acţiunile preoţilor de la Timoc, aceia care au construit o biserică în ciuda interdicţiei din partea guvernului sârb. „Se strâng în jurul bisericii, nu au unde să se strângă."

Președintele a nominalizat totodată exemplul Italiei care, ca și România, cunoaște prezenţa unei biserici dominante numeric, pentru a întări ideea posibilităţii unui parteneriat între stat și biserică.