Cât dăunează clorul ochilor?

1803

Vara, mersul la piscină este pentru unii dintre noi activitatea pe care o așteptăm tot anul. Tocmai din această cauză este important să fim conștienţi și de efectele pe care apa cu clor le are asupra ochilor.

De fapt suntem cu toţii expuși la clorul din apă de generaţii, apa de la robinet fiind tratată în cele mai multe părţi ale lumii. Însă nu există dovezi documentate că expunerea continuă poate cauza daune permanente ochilor.

Expunerea pe termen scurt, cum ar fi o baie în piscină, are însă efecte vizibile. Atunci când ne intră apă în ochi stratul lacrimal care protejează corneea se distruge, ceea ce lasă ochii pradă bacteriilor din apă. Deși ideea este că într-o apă cu clor nu mai există destule bacterii căruia corpul să nu le poată face faţă, asta depinde de cantitatea de clor adăugată la numărul de litri de apă, dacă a fost adăugată recent, de cât de des este folosită piscina și câţi oameni o folosesc în același timp.

Dr. Glenda Secor, care conduce Asociaţia Americană de Optometrie avertizează însă că cei care poară lentile de contact ar trebui să le dea jos înainte de a intra în piscină, pentru că pot absorbi sau reţine apă. Mai multe cazuri de acanthamoeba keratitis au fost reperate la cei care înotau cu lentile de contact. Boala este datorată infecţiei ochiului cu un gen de parazit, care poate duce la ulcerul corneean sau chiar la orbire, scrie Wall Street Journal.