Un an „pierdut" pentru administraţia Hollande

60

A reuşit cu greu să respecte o parte din promisiunile lui electorale, în timp ce şomajul record în ţara pe care o conduce a secătuit populaţia de răbdare. Pentru preşedintele francez, François Hollande, anul care a trecut a adus cea mai gravă criză de popularitate prin care a trecut vreun preşedinte francez.

Cu aşa perspective, nu-i de mirare că preşedintele François Hollande nu şi-a sărbătorit împlinirea unui an la palatul Elysee.

Socialiştii îi reproşează că a abandonat promisiunile importante pentru societate şi că nici măcar tema curăţeniei politice nu îl mai reprezintă pe Hollande, după ce Guvernul său a fost puternic criticat pentru păcatele fiscale ale ministrului responsabil cu bugetul, Jérôme Cahuzac.

Politologul Olivier Rouquan susţine că preşedintele ar trebui să îşi canalizeze energiile în vederea ridicării moralului populaţiei. „Jacques Chirac a fost cel care a spus că în politică nu adevărul contează, ci percepţia oamenilor", aminteşte Rouquan, sugerând că actualul preşedinte trebuie să îşi pună întâi de toate la punct comunicarea şi să lanseze un dialog mai emoţional cu ţara în care trei sferturi din populaţie cotează negativ prestaţia lui Hollande în primul an de mandat, punctează Deutsche Welle.