Un homosexual e șef de protocol la Casa Albă

29

Sâmbătă 25 februarie Casa Albă l-a anunţat pe Jeremy Bernard ca șef de protocol. Este primul bărbat care ocupă acest post și primul homosexual.

„Jeremy ne împărtășește viziunea de a avea Casa Albă ca pe o Casă a Poporului, una prin care celebrăm istoria și cultura noastră în maniere diverse și inclusiviste", a spus Obama în declaraţia oficială postată pe site-ul Casei Albe. În agenda serviciului de protocol se numără dinee oficiale sau întâlniri politice, concerte, recepţii. „Este una dintre cele mai importante poziţii de la Casa Albă", spune Philip Dufour, fost șef al protocolului pentru vicepreședintele Al Gore. Șeful protocolului este unul dintre puţinii oameni din Casa Albă care raportează și președintelui și primei doamne.

Jeremy Bernard a lucrat în diferite companii comerciale sau instituţii ale statului american. Este membru activ și unul dintre liderii mai multor asociaţii de luptă pentru drepturile homosexualilor. Anterioara sa funcţie a fost de conslier principal al ambasadorului american de la Paris. În vârstă de 49 de ani, este un susţinător al lui Obama și membru în comitetul naţional al partidului democrat din SUA. Bernard este nu doar primul bărbat care ocupă acest post, ci și primul homosexual declarat numit în această funcţie.

Numirea homosexualului Bernard la șefia protocolului este ultimul act dintr-o serie care trădează o tendinţă pro-gay la Casa Albă. În vara anului trecut Obama a vorbit apreciativ despre familii, inclusiv cele cu doi taţi. La finalul anului trecut administraţia Obama a legalizat prezenţa militarilor gay în rândurile armatei după 17 ani de dispute. Săptămâna trecută aceeași administraţie a afirmat că legea care interzice căsătoriile între parteneri homosexuali nu este neconstituţională.