Noua Zeelandă – bilanţul cutremurului

109

Noua Zeelandă a început să își îngroape morţii. Bilanţul pagubelor materiale este catastrofal.

Luni, 28 februarie a avut loc prima înmormântare a unei victime a cutremurului din Noua Zeelandă. Este vorba de un băieţel de numai 5 luni peste care au căzut cărămizi din zidărie.

Bilanţul oficial al guvernului este de 200 de dispăruţi. Aproximativ 148 de cadavre au fost recuperate, dar numai 8 identificate. Procesul de identificare a persoanelor decedate este foarte dificil. Ultimul supravieţuitor a fost scos de sub dărâmături miercuri, 23 februarie. Cei mai mulţi oameni au murit în clădirea CTV (Canterbury Television) și în Catedrala Christchurch.

Guvernul a anunţat că va oferi ajutoare financiare pentru angajatori și pentru cei aproximativ 50.000 de oameni care nu pot merge la locurile de muncă din pricina distrugerilor clădirilor și străzilor. Inginerii de urbanism consideră că zona centrală a orașului Christchurch ar putea fi inaccesibilă timp de câteva luni, iar cel puţin o treime dintre clădiri ar trebui să fie rase și reconstruite. Toate operaţiunile din zona centrală vor fi relocate. După ce analiștii au estimat pagube care se ridică la 12 miliarde, primul ministru al Noii Zeelande a anunţat că acestea ar putea fi „de ordinul a 15 miliarde".

Cutremurul din 22 februarie, deși nu cel mai puternic în magnitudine, este cel mai devastator cutremur din Noua Zeelandă din ultimii 80 de ani.