Studiu: pădurile înghit CO2 dar emit alte gaze de seră

134

O descoperire uimitoare pare să pună la îndoială concepţia clasică despre rolul pădurilor în combaterea efectului de seră. Oamenii de știinţă americani au descoperit că pe măsură ce crește cantitatea de dioxid de carbon din sol, crește și nivelul gazelor cu efect de seră, eliberate din sol.

Studiul publicat în jurnalul Nature, dezvăluie faptul că plantele care înghit mai mult dioxid de carbon își accelerează producţia de oxid de azot și metan. În consecinţă, studiul afirmă că ar trebui diminuat cu 1/5 numărul de credite de emisie de carbon conferite copacilor. Adică pădurile sunt cu 20% mai puţin eficiente în lupta împotriva efectului de seră, decât se considera până în prezent.

Pădurile și solul sunt adesea considerate morminte ale dioxidului de carbon, plantele fiind văzute ca agenţii perfecţi de absorţie ai dioxidului de carbon din aer. Cercetătorul Craig Osenberg de la Universitatea Florida, coautorul studiului, afirmă, citat de ABC News, că statele trebuie să-și regândească strategia cu privire la reducerea emisiilor de carbon, cautând în primul rând să aducă schimbări direct la sursa emisiilor de carbon.