Una dintre componentele trupei Pussy Riot a dispărut

66

Una dintre componentele trupei ruseşti Pussy Riot, Nadejda Toloconicova, a dispărut fără urmă în timp ce era transportată de la centrul de detenţie unde se afla la o închisoare din Siberia.

Familia cântăreţei, care nu a mai primit nicio veste de la ea, crede că autorităţile de la Moscova au trimis-o către o destinaţie necunoscută pentru a o reduce la tăcere, lucru care se practica în fosta Uniune Sovietică, pentru a scăpa de deţinuţii incomozi, notează ro.stiri.yahoo.com.

Nadejda Toloconicova, de 24 de ani, a fost condamnată la doi ani de închisoare, acuzată de huliganism şi incitare la ură. În ciuda demersurilor organizaţiilor internaţionale pentru respectarea drepturilor omului, eliberarea Nadejdei şi a celorlalte două componente ale trupei, condamnate împreună cu ea, nu a fost posibilă.

Pussy Riot este o formaţie compusă din (cel puţin) 7 femei, cunoscute pentru implicarea lor în activismul de mediu, în Rusia. Pe data de 21 februarie 2012, 5 dintre ele au intrat în cea mai mare catedrală a Moscovei, „Christos Mântuitorul" şi au cântat o „rugăciune punk" împotriva lui Putin în faţa altarului, lucru care a stârnit numeroase reacţii şi motiv pentru care au fost arestate. În momentul arestării, Nadejda, Ekaterina şi Maria au declarat că acţiunea lor este un răspuns la susţinerea acordată de Patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse, preşedintelui Vladimir Putin.

Patriarhul a condamnat fapta trupei şi de asemenea îi critică pe cei care o apără, și care, din punctul lui de vedere, „justifică blasfemia, o minimalizează şi încearcă să o prezinte ca pe o glumă amuzantă". De asemenea, el a declarat că „este deplorabil şi mă mâhneşte profund că există, printre aceşti oameni, persoane care se consideră ortodoxe".

Atât organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International, precum şi numeroase personalităţi din Rusia iau apărarea Pussy Riot, considerând că pedepsele pe care tinerele le ispășesc sunt severe şi disproporţionate.