Cum rezistă creierul tentaţiilor momentane?

288

Creierul uman are un mecanism prin care este capabil să renunţe la o stare de bine imediată, dacă această renunţare îi aduce un beneficiu ulterior mult mai mare.

Renunţarea la un beneficiu imediat, în favoarea unuia mult mai mare, dar ulterior, ar putea avea un suport biologic.

Se pare că hipocampul, zonă asociată cu memoria, este cel care favorizează acest mecanism, potrivit studiilor realizate de cercetătorii de la Centrul de studii în domeniul neuroştiinţei din cadrul grupului de clinici Pitie-Salpetriere, Paris. Până la aceste studii, se ştia că în acest proces este implicată regiunea dorso-laterală prefrontală, deoarece aceasta se activa în cadrul testelor în care participanţii trebuiau să aleagă între un câştig imediat (10 euro) sau un altul amânat, dar mai mare (11 euro), notează agerpres.ro.

Cu toate acestea, cercetătorii şi-au dat seama că lipsea ceva important din acest proces. Mathias Pessiglione, coordonator al studiului, explica de ce oamenilor le este mult mai uşor să perceapă recompensele imediate decât pe cele viitoare, care se nu sunt palpabile în prezent. Spre exemplu, pentru un fumător, o ţigară este ceva concret, palpabil, faţă de binele pe care îl va resimţi în timp dacă va renunţa la fumat.

Pentru a avansa cercetările, autorii studiului au făcut schimbări în testele lor. Prima a fost să înlocuiască banii cu obiecte mai concrete, şi anume, produse alimentare. Situaţia era următoarea: o bere imediat sau o sticlă de şampanie într-o săptămână. Astfel, oamenii de ştiinţă au constatat o strânsă corelare între activitatea hipocampului şi capacitatea de a alege o recompensă în viitor. Potrivit lui Mathias Pessiglione, „hipocampul este necesar pentru a imagina situaţii viitoare cu o abundenţă de detalii care le fac suficient de atractive pentru a fi alese".

Studiul a fost publicat recent în revista Plos Biology.