Există câteva elemente care pot contribui la stabilirea unei relaţii de prietenie între oameni, scrie dr. Alex Lickerman, autorul cărţii Mintea neînvinsă – Despre știinţa construirii sinelui indestructibil, într-un articol pentru Psychology Today . Interesele comune, valorile pe care le împărtășesc, experienţele dificile prin care au trecut și sentimentul de egalitate pot clădi legături între indivizi, însă nu reprezintă o certitudine că relaţia înfiripată va fi una puternică.

Prietenia adevărată este atunci când…

Dr. Lickerman este de părere că un prieten adevărat este capabil să pună „fericirea ta înainte de relaţia voastră de prietenie”. Altfel spus, această persoană îţi va spune, indiferent de cost, acele lucruri pe care poate nu îţi dorești să le auzi. Chiar dacă dezvăluirea sau mărturisirea unui adevăr dureros poate periclita relaţia dintre voi, el va face acest pas important, tocmai pentru că este în interesul tău. De asemenea, el va fi cel care te va încuraja să te autodepășești, să devii tot mai bun și tot el va preţui prietenia dintre voi atât de mult, încât nu îţi va cere niciodată, în niciun chip, să îţi încalci principiile.

„La bine și la greu”, prietenul adevărat se implică activ în viaţa ta, empatizând cu tine atât în cele mai fericite momente, cât și în cele mai dificile, punctează Frank Viola, speaker religios și scriitor. În această persoană știi că poţi avea încredere, pentru că a reușit să o câștige în timp. Acele lucruri pe care nu foarte mulţi le cunosc despre tine, problemele care te împovărează și secretele pe care nu le-ai încredinţa oricui, știi sigur că vor fi păstrate cu grijă de cel căruia îi spui „prieten adevărat”.

Când prietenia e cu adevărat puternică

De asemenea, știi că relaţia dintre voi e extrem de puternică atunci când nu este periclitată de faptul că aveţi păreri divergente. Oricare ar fi subiectul disputei, amândoi sunteţi conștienţi de faptul că discuţiile voastre în contradictoriu nu slăbesc în nici un fel dragostea reciprocă dintre voi, susţine Viola.

Prietenul adevărat te ascultă pur și simplu, lăsându-te să îţi descarci povara emoţională care te apasă, adaugă Sharon L. Mikrut, consilier pentru dezvoltare personală, într-un articol pentru Self Growth. El nu te judecă pentru acţiunile tale și te acceptă exact așa cum ești, autentic.

Și ceva în plus

Dr. Lickerman folosea conceptul japonez kenzoku, care înseamnă „familie”, pentru a descrie această legătură puternică și irevocabilă de prietenie dintre indivizi. El este de părere că pentru a consolida o astfel de relaţie este nevoie de „o atracţie similară cu cea care atrage două persoane împreună, într-un mod romantic”. Acest factor are puterea de a lega o prietenie între indivizi aproape imediat și fără niciun motiv explicabil. „Timpul și distanţa nu pot distruge legătura pe care o avem în acest tip de prietenie.”

Cea din urmă părere este împărtășită și de Mikrut, care subliniază că o legătură puternică de prietenie nu ţine de noţiuni precum timpul sau spaţiul. Relaţia este reluată, cu aceeași intensitate, între prieteni, chiar dacă a trecut mult timp de când aceștia au discutat ultima oară.