„Văduvele negre” terorizează Rusia

467

În timp ce investigaţia asupra atentatelor de la Boston se concentrează din ce în ce mai mult pe posibilele legături ale fraţilor Tsarnaev cu grupări teroriste din Dagestan și Cecenia, se observă un trend în formare în acea parte a lumii: femei kamikaze.

Aceste femei, care se sinucid în atentate teroriste, sunt numite „văduvele negre" deoarece majoritatea dintre el sunt soţii ale insurgenţilor uciși de forţele guvernamentale.

Un caz tipic al unui astfel de incident s-a petrecut chiar la începtul lunii martie, când o „văduvă neagră" s-a sinucis într-un atentat cu bombă în Dagestan, care a dus la moartea a cinci poliţiști. Cu doar câteva săptămâni înainte, forţele de poliţie îi omorâseră soţul, BBC. Republica Dagestan este predominant musulmană, situată în colţul cel mai sudic al Rusiei, având la graniţele sale Cenenia, Georgia și Azerbaijan.

Rusia are o istorie de astfel de atacuri din partea femeilor care au rămas văduve. În acea zonă sudică a Rusiei, republicile pline de militanţi islamiști au pornit un război separatist de uzură împotriva statului-mamă. „Situaţia în republică este dificilă, din păcate, și doar adevăraţii patrioţi pot și își facă treaba în mod conștiincios și curajos, în ciuda pericolelor", a declarat la momentul respectiv președintele Dagestanului, Magomedsalam Magomedov.

Din cauza numeroaselor incidente, forţele de poliţie consideră un „potenţial pericol" orice văduvă între 20 și 40 de ani, a căror soţi sau rude apropiate au murit în acţiuni ale poliţiei. Interesul pentru aceste femei a crescut în special după ce două dintre ele au murit într-un atentat la metroul din Moscova, în care au decedat încă alte 40 de persoane. S-a identificat mai târziu că cele două femei care au plasat bomba la metrou proveneau din Dagestan și că ambele erau văduve ale unor teroriști islamiști decedaţi, scrie Telegraph.

„Este greu să fii atent la fiecare văduvă neagră. În 2005 a fost un val de teroare care a răsărit din Dagestan, în care aproape 500 de islamiști au fost omorâţi. Fiecare dintre ei avea cel puţin două soţii, iar multe dintre ele erau trecute de la unul la altul în eventualitatea în care primul soţ murea alături de surorile lui," explică surse pentru Telegraph.

„Sunt aproximativ o mie de văduve negre în devenire", este concluzia. Pentru unele dintre ele realitatea este însă alta. „Este absurd. Am fost urmărită de bărbaţi și de mașini cu geamurile negre. Eu sunt mamă a patru copii. Viaţa mea este plină. Mă duc la serviciu, vin acasă, am grijă de copiii mei și mă duc din nou la serviciu," a declarat Aisha Makasharipova, pentru Radio Free Europe.

„Nu este o problemă de justiţie, este o problemă socială" a declarat un avocat rus specializat în terorism pentru CNN. Când soţul unei femei musulmance moare, ea nu mai are drepturi, nu poate avea alt partener, nu poate lua decizii. „De aceea, dacă este o persoană religioasă devine o ţintă ușoară pentru cei care recrutează kamikaze", explică avocatul.

Este posibil ca și văduva lui Tsarnaev să se transforme într-o „văduvă neagră”? Cei de la FBI cercetează toate posibilităţile, mai ales după ce au găsit ADN feminin pe una dintre componentele bombei. Katherine Russell Tsarnaev susţine că nu a avut nicio legătură cu planul soţului ei, de care nu a știut absolut nimic. La fel ca și părinţii lui, și ei îi este greu să își explice cum este posibil ca soţul ei să fie vinovat. Ceea ce o poate salva pe tânără, acum mamă singură, de prejudecăţi, este trecutul ei. Katie provine dintr-o familie tipic americană, din Texas, fără nicio legătură cu lumea musulmană, până când Katie, care studia arta și dansul în Rhode Island, a hotărât să renunţe la facultate, să își schimbe religia și să se căsătorească cu Tamerlan Tsarnaev, la doar 21 de ani. Acum s-a mutat înapoi în casa părinţilor și respectă în continuare religia musulmană, purtând hainele specifice de fiecare dată când iese din casă.