Tehnologiile „prietenoase” cu mediul ne-ar putea salva planeta?

1184

Provocările toxice cu care se confruntă mediul înconjurător ameninţă sănătatea planetei şi, odată cu ea, sănătatea fiecărui locuitor al aceasteia. De la poluarea fonică, a apei, a erului şi a solului şi până la efectele devastatoare ale radiaţiilor, toate ne pun în primejdie viaţa, devenind de datoria fiecăruia dintre noi să prevenim dezastrele ecologice şi să păstrăm un mediu curat. Pot soluţiile tehnologice eco să fie cheia salvării planetei?

Un sfert din populaţia lumii suferă de maladii crunte provocate de factorii de mediu, iar copiii sunt cei mai expuşi riscului, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de Reader's Digest. Poluarea din atmosferă determină apariţia atât a alergiilor şi a problemelor respiratorii, cât şi a unor boli mult mai grave, precum cancer sau probleme cardiace.

De asemenea, resursele necesare supravieţuirii sunt de multe ori consumate în mod nejustificat, conducând la pierderi importante. Harry Earle Mundil, coordonatorul proiectului Green Awards, susţine că aproximativ 20% din populaţie foloseşte 80% din resursele planetei. Din acest motiv, susţine el, o revoluţie a tehnologiei „verzi" devine absolut necesară.

Tot mai multe dintre invenţiile verzi ce păreau acum ceva vreme doar nişte idei futuriste au devenit realitate şi continuă să evolueze la capitolul performanţă, pe măsură ce oamenii de ştiinţă lucrează pentru îmbunătăţirea lor, mai adaugă Mundil.

Una dintre probleme asupra căreia atrage atenţia acesta este legată de resursele de hrană necesare supravieţuirii, care sunt tot mai afectate de impactul cauzat de schimbările climatice. Populaţia este în continuă creştere, în timp ce productivitatea agriculturii scade pe fondul problemelor de mediu, iar o problemă legată de posibilitatea foametei este iminentă. Din acest motiv, alimentele preparate în laboratoare ar putea deveni una dintre soluţiile care să ajute la hrănirea numărului imens de persoane care va popula în viitor planeta.

Harry Earle Mundil aduce în discuţie şi problema reciclării şi conservării resurselor. El atrage atenţia asupra faptului că reciclarea materialelor care nu mai sunt sau nu mai pot fi utilizate este o chestiune importantă care trebuie aplicată, deoarece acestea pot fi reutilizate pentru construirea de obiecte noi, utile, de actualitate, folosind tehnologii de ultimă generaţie.

Acestea nu sunt unicele aspecte în care tehnologiile verzi îşi pot aduce aportul. În scopul de a folosi un minim de resurse pentru a obţine maxim de rezultate şi, în acelaşi timp, pentru a contribui la protejarea mediului înconjurător şi la prevenirea sau combaterea dezastrelor naturale care ne ameninţă planeta, au fost create şi dezvoltate tot mai multe invenţii verzi şi, de asemenea, alte astfel de tehnologii se află în plan, gata pentru a fi implementate în viitor.

Invenţii „verzi" pentru sănătatea planetei

Panourile solare au devenit tehnologii eco tot mai accesibile, preţurile scăzând în SUA din anul 2000 chiar şi cu 70%, arată Planet Save. Pe lângă faptul că ajută la economisirea energiei electrice, investiţia în aceste panouri are efecte benefice asupra mediului înconjurător.

Becurile economice sunt, de asemenea, o investiţie care ajută la economisirea curentului electric. De curând, compania Phillips a dezvoltat un prototip de bec electric prin care jumătate din energia electrică folosită de becurile obişnuite este economisită. Acestea vor fi disponibile pe piaţă peste aproximativ doi ani, iar preţurile nu vor fi semnificativ mai mari decât cele ale becurilor obişnuite.

Plasticul ecologic, care nu afectează mediul înconjurător, este deja o realitate, graţie cercetătorilor de la Universitatea KAIST din Seoul, arată eHow. Acest tip de plastic „prietenos" cu natura nu este produs din petrol, este biodegradabil şi conţine un nivel scăzut de substanţe toxice.

O invenţie care s-ar putea materializa la scară largă este avionul alimentat de energie solară, arată aceeaşi sursă. Deşi se află în stadiul de prototip, avionul elveţian Solar Impulse a realizat zboruri de peste 20 de ore, folosind numai energie solară, atât pe timp de zi, cât şi noaptea.

Ingenioasa idee de a transforma aerul în apă, prin extragerea particulelor de hidrogen, este deja aplicată în diverse zone ale lumii. Pe lângă faptul că, în viitor, aceasta ar putea rezolva problemele din regiunile afectate de lipsa resurselor de apă potabilă, ar putea salva și multe vieţi omeneşti în cazul unor calamităţi naturale.

Maşinile electrice ar putea contribui la micşorarea emisiilor toxice provenite din fumul scos prin ţevile de eşapament ale automobilelor. Pe lângă diminuarea poluării aerului, această alternativă ajută şi la economisirea resurselor financiare. Nissan, Ford sau Toyota au dezvoltat, până în prezent, astfel de automobile electrice, arată Eco Friend.

Acestea sunt doar câteva dintre minunatele invenţii tehnologice verzi care ne-ar putea schimba viitorul şi ne-ar putea ajuta să construim un mediu mult mai curat atât pentru noi, cât şi pentru generaţiile care urmează.

Statisticile privind problemele cauzate de poluarea masivă cu care ne confruntăm nu sunt deloc îmbucurătoare. OMS avertizează că numărul de decese survenite din cauza poluării aerului se ridică la peste şase milioane de oameni la nivel mondial, depăşind numărul celor ucişi de maladii crunte precum HIV sau malarie, arată Mother Nature Network. Alături de aplicarea metodelor de conservare a resurselor şi a păstrării unei planete curate, implementarea unor tehnologii verzi, prin care să putem lupta împotriva ameninţărilor care afectează mediul înconjurător şi, implicit, viaţa fiecăruia dintre noi devine o chestiune tot mai importantă, dacă nu chiar vitală.