VIDEO: Cum explică un băiat de 12 ani revoluţia din Egipt

102

Un interviu înregistrat în luna octombrie de către ziarul El Wady, pe străzile din Cairo, face vâlvă pe internet, având un efect amplificat de situaţia actuală din Egipt. Intervievatul, un băiat egiptean cu o vârstă în jur de 12 ani, explică ce se întâmplă în Egipt.

Băiatul se prezintă ca Ali Ahmed, elev în școala generală. La momentul filmării interviului trecuseră deja câteva luni bune din mandatul președintelui Morsi și era înainte de momentul revizuirii Constituţiei, dar după câteva episoade de consolidare a puterii în mâinile islamiștilor. Ali spune că protestează pentru a ajuta Egiptul să nu devină un bun care să îi aparţină unui singur om, iar Constituţia să nu fie confiscată de un singur partid.

Pledoaria lui devine de-a dreptul sofisticată când spune că „nu am scăpat de un regim militar doar ca să îl înlocuim cu o teocraţie fascistă". La auzirea acestor cuvinte complicate, oricine s-ar putea întreba dacă acest copil nu cumva a fost învăţat să spună pe dinafară niște lucruri, lucru pe care îl întreabă și reporteriţa. Cu o pasiune reală și o viziune clară, copilul explică ce înseamnă teocraţia fascistă („este atunci când manipulezi religia și impui legi extremiste în numele religiei, deși ea în sine nu cere acest lucru") și că a învăţat toate aceste lucruri ascultându-i ce cei mari, citind ziarele, căutând pe internet și mai presus de toate folosindu-și capul.

Videoclipul de aproape 3 minute, publicat de Washington Post, se rezumă la ideea că nu poţi să tratezi o majoritate de populaţie prost și să te prefaci că trăiești într-un sistem politic corect. Tânărul egiptean vorbește despre drepturile femeilor și despre faptul că nici din punct de vedere politic, dar nici social ţara nu o duce mai bine. „Obiectivele sociale ale revoluţiei încă nu au fost atinse: libertatea, justiţia socială, încă nu sunt locuri de muncă, poliţia încă arestează pe cine vrea, … , unde este Constituţia care ne reprezintă? De exemplu femeile alcătuiesc jumătate din societate, dar sunt doar 7 femei în comisia pentru Constituţie," continuă Ali.

Pledoaria copilului nu acoperă toate faţetele mișcării de revoluţie, dar pentru cineva care dorește un rezumat care să explice de ce egiptenii au vrut înlăturarea președintelui Morsi, acesta poate fi un început. Videoclipul a fost apreciat în mod deosebit pe Reddit, unde Ali a fost apreciat ca reprezentat al unei noi generaţii care să aducă lucuri mai bune pentru Egipt.