Sclavia modernă – o plagă în România şi în lume

295

Guvernul României nu îndeplineşte nici măcar standardele minime pentru eliminarea traficului cu fiinţe umane, apreciază Departamentul de Stat al Statelor Unite. Este concluzia unui raport pentru anul 2009. În ciuda eforturilor depuse, România rămâne în continuare o ţară de origine, tranzit şi destinaţie pentru bărbaţi, femei şi copii traficaţi în scopul exploatării prin muncă forţată sau al exploatării sexuale, anunţă Agerpres.

   

    Majoritatea victimelor identificate, în 2009, pe teritoriul ţării noastre, au fost traficate pentru a fi exploatate prin muncă forţată. Femei din Republica Moldova, Franţa şi Columbia au fost aduse în România pentru a fi exploatate prin prostituţie forţată.

    „Bărbaţi, femei şi copii din România sunt traficaţi către Spania, Italia, Republica Cehia, Grecia, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Cipru, Australia, Franţa şi Statele Unite ale Americii în scopuri de muncă forţată, inclusiv cerşetorie forţată. Femei şi copii din România sunt traficaţi către Italia, Spania, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Germania, Cipru, Austria şi Franţa, în scopuri de exploatare sexuală", menţionează raportul Departamentului de Stat al SUA.

    Departamentul de Stat american a mai precizat că trecerea Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane sub conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor a avut un impact negativ asupra calităţii asistenţei oferite victimelor.

    Autorităţile române au încheiat, în 2009, parteneriate cu instituţii din cinci ţări, pentru combaterea traficului de persoane. Au fost identificate cel puţin 107 victime şi au fost arestate cel puţin 16 persoane implicate în traficul de persoane.

    Guvernul a desfăşurat o campanie intitulată „Omul cu două feţe", pentru conştientizarea publicului cu privire la pericolul reprezentat de traficul în scopul exploatării sexuale. Audienţa acestei campanii a fost de 620.000 de persoane.

    Raportul Departamentului de Stat al SUA arată că, în lume, există 12 milioane de sclavi moderni, persoane de ambele sexe traficate în scopul exploatării. În 2009, doar 4.166 de persoane au fost condamnate pentru trafic de fiinţe umane. Totuşi, 116 ţări au adoptat legi împotriva acestui tip de infracţiune, în ultimii 10 ani.

    Doar 0,4% dintre victime au fost identificate anul trecut. Raportul mai notează că la fiecare persoană exploatată sexual există 9 persoane exploatate prin muncă forţată.

    „Ţările care au negat, odată, existenţa traficului de fiinţe umane, lucrează acum pentru a identifica victimele şi pentru a le ajuta să depăşească trauma provocată de sclavia modernă", a declarat Hillary Clinton, Secretar de Stat al SUA, într-o scrisoare alăturată raportului.