Violenţe între catolici și protestanţi la Belfast

367

Sute de protestatari au atacat cu bombe artizanale și cocktailuri Molotov vehicule ale poliţiei, în cea de-a doua noapte de violenţe între reprezentanţii catolicilor și protestanţilor din Irlanda de Nord.

Posturile TV britanice au arătat imagini în care grupurile de protestatari s-au confruntat violent între ele, mulţi demonstranţi atacând și forţele de poliţie. Jurnaliștii au fost sfătuiţi să părăsească zona după ce un fotoreporter a fost împușcat în picior.

Violenţele au început luni seară în Short Strand, o mică comunitate catolică dintr-un cartier protestant. Aproximativ 500 de oameni au fost implicaţi în violenţe după ce un grup de bărbaţi mascaţi, membri ai Ulster Volunteer Force – un grup protestant paramilitar – a atacat cu pietre și bombe artizanale câteva locuinţe. Au fost trase focuri de armă de ambele tabere, deși UVF anunţase din 2009 dezarmarea totală.

Liderii catolici au spus că violenţele nu au fost provocate, însă liderii protestanţi au justificat atacul după ce un grup de tineri catolici ar fi atacat câteva case ale protestanţilor cu o seară înainte. Premierul ţării, Peter Robinson, a condamnat atacurile.

În Belfast sunt 30 de zone cu baricade între protestanţi și catolici. Tensiunile între unioniștii protestanţi și naţionaliștii catolici au în general un punct culminant ziua de 12 iulie, o zi de sărbătoare când mii de protestanţi mărșăluiesc în întreaga ţară. În această zi, în secolul 17, regele Angliei William al III-lea l-a învins pe catolicul James al II-lea. Un bilanţ al pierderilor de vieţi omenești în aceste conflicte arată că între anii 1969 și 2001 au murit peste 3500 de persoane în confruntările dintre protestanţi și catolici.