Merkel și Sarkozy propun o guvernare economică europeană

26

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Nicolas Sarkozy au avut o întâlnire de urgenţă ieri la Paris. În declaraţia de presă au anunţat că vor solicita naţiunilor Europei o mai mare disciplină economică și unitate și au exprimat dorinţa unei „noi guvernări economice".

Prin acest demers cei doi lideri cer celorlalte guverne să implementeze constituţional o serie de limitări, cum ar fi cel legat de deficit. S-a susţinut de asemenea ideea unei taxări a tranzacţiilor financiare, care să aducă mai mulţi bani la bugetul european. Practic mesajul celor doi a fost un apel la integrare economică și nu la acorduri cu privire la salvarea din criză a statelor.

Sarkozy a vorbit despre o „adevărată guvernare economică europeană", ai cărei membri să se întâlnească cel puţin de două ori pe an, și avându-l ca lider pe președintele european Herman Van Rompuy. Mișcarea pare a fi pasul așteptat spre o integrare economică pe termen lung, absolut necesară pentru ca experimentul euro să supravieţuiască.

Din nou cei doi lideri și-au exprimat susţinerea monedei unice. „Moneda euro ne-a adus un mare progres economic, dar euro nu este doar un drept, este și un set de reguli, o datorie, o disciplină", a spus Sarkozy. „Ca atare, dacă regula este adoptată de cei 17, atunci nu va fi opţională, ci obligatorie."

La rândul său, cancelarul german a adăugat că „Germania și Franţa se simt absolut obligate să întărească euro ca monedă comună și să o dezvolte mai departe,” relatează Der Spiegel. Și este cât se poate de clar că, pentru a reuși asta, avem nevoie de o politică financiară și economică integrată în zona euro. Euro este viitorul nostru, este temelia prosperităţii noastre și contribuie la coexistenţa noastră pașnică."

Pentru prima oară Merkel a dat glas unei noi terminologii – susţinută până acum de Sarkozy – vorbind de Fondul Monetar European în locul cunoscutului Fond European de Stabilitate Financiară.

Întrebarea cu privire la emiterea unor eurobonduri a primit un răspuns clar. „Putem să ne imaginăm într-o zi eurobondurile, dar la finalul procesului de integrare europeană, nu la începutul lui", a spus Sarkozy. Ideea eurobondurilor a fost sugerată de ministrul italian de finanţe Giulio Tremonti dar și de miliardarul George Soros.

Opiniile analiștilor cu privire la proiectul propus acoperă întregul spectru. „La suprafaţă sună foarte curajos, o eurozonă federală. Partea practică însă îmi pare de domeniul imaginarului", evaluează David Gilmore de la Foreign Exchange Analytics din Essex, Connecticut. Stephane Deo, economist al UBS, spune că ne îndreptăm spre o Europă cu două viteze, fiind evidente diferenţele între cele 17 state ale zonei euro și celelalte 10.Alţi analiști spun că o convergenţă fiscală între cei 17 membri ai zonei euro, în care ţările cele mai puternice dau asigurări și în dreptul ţărilor mai slabe, ar putea rezolva criza datoriilor suverane. „Sarkozy vorbește despre o guvernare comună în zona euro, lucru pe care îl văd ca pe un pas mai aproape spre o uniune fiscală. E un mesaj pozitiv pentru euro, în general", a spus expertul în strategii de politică monetară Richard Franulovich de la Westpac, New York.