WikiLeaks: SUA a favorizat torturarea deţinuţilor irakieni

19

Cele câteva sute de noi documente confidenţiale ale armatei americane, publicate pe 22 octombrie de site-ul WikiLeaks, dezvăluie că forţele armate irakiene au torturat şi abuzat sistematic deţinuţii de război, şi că Statele Unite nu au intervenit pentru a opri tortura, ba chiar au continuat să transfere deţinuţi în custodie irakiană.

Potrivit oganizaţiei Human Rights Watch, guvernul american ar trebui să investigheze dacă forţele sale armate au încălcat legile internaţionale când au transferat mii de deţinuţi irakieni în custodie irakiană, deşi ştiau, sau ar fi trebuit să ştie, că tortura este o practică devenită rutină în închisorile irakiene. Organizaţia condamnă pasivitatea forţelor americane, care nu au încercat să oprească tortura, cel mult reclamând cazurile autorităţilor irakiene, care nu au luat măsuri.

Şi raportorul special al ONU pentru combaterea torturii, Manfred Nowak, i-a cerut preşedintelui american, Barack Obama, să lanseze o anchetă, informează Mediafax. "M-aş fi aşteptat ca (o astfel de anchetă) să fie lansată deja de mult timp deoarece preşedintele Obama a ajuns la putere promiţând schimbarea … Preşedintele Obama are obligaţia de a trata cazurile trecute. Este o obligaţie de a ancheta", a declarat el.

Phil Shiner, un avocat ce reprezintă organizaţia pentru apărarea drepturilor civile Public Interest Lawyers, a declarat, la rândul său, în cadrul unei conferinţe de presă organizate sâmbăta trecută, la Londra, că forţele britanice din Irak ar putea fi implicate "în mai multe abuzuri documentate (…) susceptibile să justifice procese în faţa tribunalelor britanice".

Bătăile, biciuirea sau provocarea de arsuri sunt doar câteva dintre abuzurile la care au fost supuşi miile de deţinuţi transferaţi de sub custodie americană în închisorile irakiene, de la începutul anului 2009, până în iulie 2010.