Kliucevski, cel mai înalt vulcan activ din Eurasia, a erupt

532

La doar patru zile după ce autorităţile din Rusia au emis cod portocaliu pentru erupţia vulcanului Kliucevski, o nouă erupţie a celui mai înalt vulcan din Eurasia lansează cenuşă până la 9 km în aer.

Vulcanul Kliucevski, cel mai înalt vulcan activ din Eurasia, a erupt duminică, aruncând cenuşă la 7 – 9 km deasupra nivelului mării. Peste 100 de cutremure locale au fost înregistrate în decursul a 24 de ore, a informat Serviciul de geofizică al Academiei Ruse de Ştiinţe, filiala Kamciatka. De asemenea, specialiştii au notat amplificarea anomaliilor termice în zonă. Dacă în regiunea vulcanului, temperaturile se păstrează la -25 de grade Celsius, în zona craterului ele pot atinge până la +65 de grade Celsius.

Vulcanul este monitorizat continuu de la instalarea unei noi perioade active, în august 2009. Voice of Russia scrie că erupţii ale vulcanului apar o dată la 5-6 ani, cea mai recentă având loc pe 18 octombrie.

Potrivit portalului gazeta.ru, citat de Agerpres, vulcanul este situat în Peninsula Kamciatka, în extremul orient rus şi are o înălţime de 4.750 de metri. Kliucevski este unul dintre cei 29 de vulcani activi, dintre cei 150 existenţi în Kamciatka.