Guvern regional din Elveţia interzice burqa și dă amenzi de 9.000 de euro

2891

O lege care interzice purtarea portului tradiţional musulman în public a intrat în vigoare într-o regiune a Eveţiei și deja două persoane au încercat să protesteze, fiind imediat opriţi de poliţie și amendaţi.

Nora Illi, femeie de origine elveţiană care s-a convertit la islam și membră a Consiliului Central Islamic din Elveţia, împreună cu Rachid Nekkaz, om de afaceri francez-algerian și activist politic, au fost opriţi de către poliţie pentru că Nora purta burqa. Pentru că este străin, Nekkaz a primit o amendă mică, de 200 de franci elveţieni, dar Illi poate încasa o amendă de până la 10.000 de franci elveţieni. Nekkaz s-a oferit să plătească el întreaga sumă, pentru a atrage atenţia asupra a ceea ce consideră că este o lege discriminatorie.

Măsura a fost introdusă de autorităţile elveţiene din cantonul Ticina după ce mai bine de 65% din populaţie, majoritatea de religie romano-catolică, a decis printr-un referendum local ca burka să fie interzisă. Legea a fost aprobată de guvernul local în noiembrie, după ce Parlamentul elveţian a decis că nu contravine legii federale.

Georgio Ghiringhelli, cel care a venit cu propunerea legislativă, spune că a fost menită să transmită un mesaj islamicilor fundamentaliști, care pretind că sunt în ţară. „Cei care vor să se integreze sunt bine-veniţi, indiferent de religia lor, dar cei care resping valorile noastre și vor să creeze o societate paralelă bazată pe reguli religioase pe care vor să o pună deasupra societăţii, nu sunt bine-veniţi”, citează The Independent.

Ambasada Arabiei Saudite din Berna a emis deja o avertizare asupra intrării în vigoare a legii în Lugano, Locarno, Magadino, Bellinzona, Ascona și Mendrisio, spunând că este necesară „respectarea și conformarea la legile și regulaţiile elveţiene, pentru a evita orice probleme”. Și Emiratele Arabe Unite și-a avertizat cetăţenii ca atunci când se deplasează în străinătate să evite îmbrăcarea portului tradiţional, după ce un om de afaceri din Abu Dhabi a fost încătușat de poliţia din Ohio, SUA, în holul hotelului unde era cazat, pentru că era îmbrăcat în port tradiţional arăbesc.

Elveţia nu este la prima măsură de acest tip. Cantonul Basel-Provinci a impus o amendă de până la 4.000 de franci elveţieni pentru copiii care refuză să dea mâna cu profesorii lor, după scandalul provocat de doi elevi musulmani care au cerut să fie exceptaţi de la această tradiţie, întrucât strânsul mâinii unei femei contravine învăţăturilor islamice, scrie Hotnews. Iniţial, școala le-a permis elevilor de origine siriană să nu dea mâna cu niciun profesor, indiferent de sex, însă ulterior s-a declanșat o întreagă polemică despre imigraţie, publicul argumentând ca solicitarea contravine tradiţiei de egalitate a sexelor din societatea elveţiană. Astfel autorităţile au anulat decizia școlii, cerând ca toţi elevii să dea mâna cu profesorii lor, iar, dacă refuză, părinţii sau tutorii legali să fie amendaţi.