Kim Jong Un îl execută pe șeful armatei

14443

Șirul execuţiilor continuă în Coreea de Nord, după ce ultimele rapoarte de spionaj sugerau că liderul ţării, Kim Jong Un, a ordonat ca mătușa sa să fie otrăvită, după ce îl executase deja pe soţul acesteia. Conform serviciilor secrete din Coreea de Sud, recent i-ar fi venit rândul lui Hyon Yong Chol, ministru de Interne și șef al armatei.

Pe 16 aprilie, acesta ţinea un discurs la Moscova, însă la finalul lunii, se afla în faţa plutonului de execuţie, care ar fi folosit artilerie antiaeriană, conform imaginilor din satelit. Se pare că a fost o execuţie publică, desfășurată pe terenul unei școli militare din Phenian, scrie Wall Street Journal. Mass-media de stat nu a publicat nimic despre această execuţie sau despre faptul că alţi oficiali de top au fost înlocuiţi din funcţiile deţinute.

Se crede că șeful armatei a fost executat pentru că ar fi adormit la mai multe evenimente militare și pentru că l-ar fi subminat pe c0nducător, prin faptul că îi răspundea înapoi sau nu respecta întocmai ordinele sale. Hyon era a patra persoană care ocupa funcţia respectivă în doar 2 ani și jumătate. Intenţionat sau nu, Kim Jong Un numește în funcţii de top persoane nepotrivite, care ajung să fie înlăturate sau executate pentru că nu se ridică la așteptările sale.

Conducătorul de aproximativ 30 de ani se folosește de execuţii pentru a-și consolida regimul de teroare pe care l-a moștenit de la tatăl său, la sfârșitul anului 2011. Regimul său arată că în Coreea de Nord nu există egalitate de șanse decât în ce privește riscul de a fi executat. Nimeni nu este în siguranţă, de la oamenii de rând care fură cupru din firele de electricitate, la oficiali de top, precum Jang Song Taek, unchiul și mentorul conducătorului, care a fost executat la sfârșitul anului 2013 pentru trădare, conform Washington Post.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.