NATO intervine în Europa în dosarul imigranţilor și al ameninţării rusești

368

Organizaţia Nord-Atlantică a avut în această săptămână de răspuns la două cereri, una de intervenţie în problema afluxului de imigranţi în Europa și una de intervenţie pentru prevenirea unui atac al Rusiei de tipul celui din Ucraina, în alte ţări europene. Cu siguranţă, aceste decizii nu vor lăsa Rusia fără replică.

NATO în Estul Europei

Miercuri și joi, miniștrii apărării ai NATO s-au reunit la Bruxelles pentru a aproba o „prezenţă avansată în estul Alianţei”, conform secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Hotnews, ca reacţie la strategiile neabătute ale Moscovei din ultimii ani. Prezenţa va fi una „multinaţională”, în care trupele aliate vor fi dislocate prin rotaţie în ţările estice membre NATO și în care vor desfășura programe de exerciţii, „dislocări de echipamente și materiale”.

Astfel de acţiuni sunt gândite să dea un semnal de descurajare Rusiei, dar și să faciliteze trimiterea rapidă de întăriri în cazul unui posibil atac din partea Rusiei. Conform The Telegraph, militari americani, britanici şi germani ar putea urma să fie dispuși pe flancul estic al NATO în ţările baltice, inclusiv în România și în Bulgaria. Conform ultimelor informaţii, SUA plănuiește să mărească de 4 ori cheltuielile pentru prezenţa americană în Europa până în 2017, concentrându-se mai ales pe echipamente de luptă grele, plus o divizie de până la 20.000 de soldaţi.

În aceste circumstanţe, Rusia s-a plâns că acesta este un mecanism destinat că transforme Rusia într-o ameninţare pentru Europa. „Nu înţelegem ce a dus la aceste acţiuni. Nu doar că ameninţă Rusia, ci și stabilitatea strategică și securitatea care trebuie să existe în Europa”, a declarat purtătoare de cuvânt, Maria Zakharova. Trimișii Rusiei la NATO au promis un răspuns militaro-tehnic, prin executarea de diverse manevre de luptă în Marea Neagră. Tensiunile dintre Rusia și NATO sunt de așteptat să continue cel puţin până la implementarea unei soluţii de pace în Ucraina.

NATO în Mediterană

Germania și Turcia au lansat o surpriză NATO în această săptămână, chemând să ajute continentul la „cea mai gravă criză migraţionistă de la al Doilea Război Mondial”, cu mai mult de un milion de refugiaţi ajungând doar anul trecut în Europa, iar valul continuă, în timp ce Turcia declară că a trecut deja peste ultimele puteri. În aceeași reuniune, miniștri de apărare ai NATO au decis să trimită în curs de 24 de ore nave în Mareea Egee și Mediterană pentru a descuraja transporturile maritime ilegale care ajung pe ţărmurile Greciei și Turciei. Conform NATO, nu imigranţii sunt un inamic, ci reţelele de traficare care îi aduc în Europa, scrie Reuters.

Comandantul General Suprem al Alianţei, Philip Breedlove, a confirmat că deja lucrează la strategia misiunii. Ceea ce se știe este că, spre deosebire de misiunile de coastă, care încearcă să îi salveze pe imigranţii care sunt pe mare și să îi aducă pe malurile Europei, NATO va returna imigranţii Turciei, chiar dacă sunt ridicaţi din apele grecești, scrie Reuters, ceea ce este o schimbare de politici semnificativă. De asemenea, NATO va monitoriza graniţa terestră dintre Turcia și Siria.

Germania a declarat că va lua parte la această misiune, împreună cu Grecia și Turcia, în timp ce SUA, cel mai puternic membru NATO, a spus doar că sprijină iniţiativa. Alianţa Standing NATO Maritime Group Two are 5 nave lângă Cipru, conduse de Germania, și alte nave din Canada, Italia, Grecia și Turcia. Danemarca este așteptată să oferă și ea o navă și s-ar putea să contribuie și Olanda. Breedlove a spus că NATO va avea nevoie de aliaţi care să contribuie la susţinerea misiunii în timp.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.