Avansuri remarcabile în lupta împotriva cancerului

720

Vești bune de pe „frontul de luptă” împotriva cancerului! Mai multe reușite au fost făcute publice săptămâna aceasta, printre care inventarea unei noi metode de diagnosticare, la nivel celular, dar și o nouă terapie de tratament care are rezultate foarte promiţătoare.

Profesorul de inginerie electrică Samir Iqbal, de la Universitatea de Inginerie Texas, Arlington, împreună cu o echipă de studenţi și de doctoranzi, a conceput o nouă metodă de detectare a celulelor canceroase care promite să îmbunătăţească diagnosticarea precoce, printr-un dispozitiv care poate urmări schimbările celulare în timp real, scrie phys.org.

Folosind nanotehnologia, Iqbal a creat un perete celular care imită foarte bine straturile celulare reale, având și aceleași proprietăţi. Diferenţa este că, în contact cu acești pereţi, celulele canceroase se comportă într-un fel aparte. Acest lucru îi poate ajuta pe medici să trateze local afecţiunea și să înceapă tratamentul mai devreme decât o permite tehnologia actuală. Descoperirea cât mai precoce a bolii este esenţială pentru supravieţuire. Rezultatele au fost publicate în jurnalul de specialitate Nature Scientific Reports.

A doua veste a venit de la întâlnirea anuală a Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei (American Association for the Advancement of Science), din Washington, D.C., unde profesorul Stanley Riddell, de la Centrul de Cercetare asupra Cancerului „Fred Hutchinson”, și-a prezentat rezultatele remarcabile. Limfocitele citotoxice au fost extrase de la mai mulţi pacienţi care nu au răspuns la niciun fel de tratament și care mai aveau de trăit între două și cinci luni. Apoi limfocitele au fost modificate genetic pentru a acţiona ca niște „bombe” care să lovească doar ţesutul infectat (era vorba despre leucemie limfoblastică acută).

Profesorul a declarat pentru BBC că o singură doză din această terapie a însemnat faptul că 90% dintre pacienţi au intrat în remisie completă, adică nu s-au mai putut detecta deloc celule canceroase în corp. Deși această veste este extraordinară, rezultatele nu au fost încă publicate pentru a putea fi analizate și nici experţii nu sunt siguri în ce privește efectele secundare, având în vedere că, din cei 10% care nu au intrat în remisie, 7 pacienţi au intrat în sindrom de șoc toxic, iar 2 dintre ei au murit.

În ciuda rezultatelor contrastante, este clar că domeniul imunoterapiei face progrese rapide, astfel că în curând se va putea alătura chimioterapiei, radioterapiei și operaţiilor chirurgicale ca armă majoră în lupta împotriva cancerului, în special al celui de sânge.