Cvartetul reunit pentru dialogul israeliano-palestinian

82

Cvartetul pentru Orientul Mijlociu s-a reunit astăzi la Moscova pentru a sprijini relansarea dialogului israeliano-palestinian, pe fondul tensiunilor dintre Israel şi Statele Unite. Dialogul pentru pace a fost întâmpinat cu un atac cu rachete lansate în Fâşia Gaza noaptea trecută.

Mediatori din partea Europei, a Statelor Unite, a Rusiei şi ONU s-au întâlnit astăzi pentru a încerca să atenueze conflictele recente între Israel şi palestinieni, informează Reuters.

La întâlnirea din anexa Ministerului rus de Externe participă secretarul de stat american Hillary Clinton, ministrul rus Serghei Lavrov, şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, secretarul general al ONU Ban Ki-moon şi fostul premier britanic Tony Blair, ca reprezentant al Cvartetului. Pe agenda discuţiei se află situaţia umanitară din Orientul Mijlociu, eforturile pentru construirea de instituţii palestiniene, dar şi situaţia economică din Cisiordania.

UPDATE: Cvartetul a emis o declaraţie în care condamnă din nou planurile Israelului de a construi 1600 de unităţi locative pe teritoriul pe care palestinienii îl doresc drept viitoare capitală. Cei patru au solicitat tuturor părţilor implicate să promoveze discursurile de pace între Israel şi palestinieni ca parte a demersurilor către stabilirea unui stat palestinian în Gaza şi Bancul de Vest în următorii doi ani. Mediatorii nu au spus însă cum se vor asigura că apelurile lor vor fi respectate.

Cvartetul a fost înfiinţat în anul 2002, în Spania, pentru a media violenţele din conflictul israelo-palestinian. Ultima întâlnire a cvartetului a avut loc în septembrie anul trecut. Rezultatele obţinute în urma discuţiilor i-au condus pe unii analişti să afirme că acest cvartet ar fi doar „un club scump al diplomaţilor”, precizează Reuters.