Concert din muzica Holocaustului, la Atlanta

77

Marţi a avut loc, în Atlanta (SUA) premiera concertului "Testamente pentru inimă" o colecţie de piese compuse de prizonieri ai lagărelor de concentrare din timpul Holocaustului, şi culese de-a lungul a 20 de ani de către pianistul şi dirijorul italian Francesco Lotoro. "Testamente pentru inimă" este un proiect care în vedere păstrarea şi transmiterea creaţiilor muzicale ale compozitorilor captivi în timpul Holocaustului, informează Associated Press.

   

    Muzicienii pe care Lotoro i-a adunat în regiunea Atlanta, au prezentat, pentru prima dată în istorie, piese care au fost scrijelite în jurnale, săpate în lemn sau chiar scrise pe hârtie igienică, de prizonierii Holocaustului din Germania, dar şi din alte ţări, între 1933 şi 1945.

    Una dintre piese a fost ultima compoziţie a muzicianului şi dirijorului austriac Viktor Ullmann, care a murit la Auschwitz, în 1944. Melodia la pian a acompaniat recitarea unei poezii de Rainer Maria Rilke despre un războinic din secolul al XVII-lea.

    "Este cutremurător," a declarat Alfred Schneider, un supravieţuitor al taberelor de concentrare din Germania, în vârstă de 83 de ani, prezent la concert. Schneider a măturisit că e impresionat de efortul de douăzeci de ani întreprins de Lotoro, care plănuieşte să strângă bani pentru a putea înregistra piesele în vederea donării lor Universităţii Emory din Statele Unite.