Confesiunea fiului unui fondator Hamas, convertit la creștinism

1745

O declaraţie adoptată în unanimitate duminică noaptea de către membrii Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite îndemna la un „armistiţiu umanitar imediat și fără condiţii” în Fâșia Gaza. Aceasta după ce armata israeliană a anunţat duminică dimineaţa că va relua în cel mai scurt timp operaţiunile militare, ca răspuns la „tirurile de rachete lansate constant de către Hamas”, în ciuda armistiţiului umanitar declarat cu puţin timp în urmă.

Preşedintele american Barack Obama a intervenit personal, duminică, cerându-i aliatului său israelian să accepte un armistiţiu „imediat şi fără condiţii” cu Hamas, în Fâşia Gaza, unde, potrivit unui ultim bilanţ prezentat de salvatori locali, conflictul, care a intrat duminică în a douăzecea zi, a provocat moartea a 1.049 de palestinieni, marea majoritate civili. Alţi aproximativ 6.000 au fost răniţi, relatează Mediafax.

De asemenea, peste 40 de militari israelieni au fost ucişi în lupte în această regiune, iar doi civili au murit în urma unor tiruri de rachete palestiniene. Sâmbătă, au fost spitalizaţi 138 de militari, dintre care nouă se află în stare gravă, potrivit armatei, transmite aceeași sursă.

Bilanţul victimelor continuă să crească pe măsură ce conflictul se intensifică și adâncește o întrebare veche, cu variante multiple de răspuns: de ce nu pot face pace Hamas, palestinienii și israelienii? Propunerile de armistiţiu nu reușesc să își atingă scopul în toate taberele simultan și, prin urmare, de data aceasta, organizaţia Hamas a fost prima care a renunţat la pace.

Fiul Hamasului

Pe acest fond, un reputat critic al grupării, fiul unuia dintre fondatorii ei, care în prezent se declară creștin, oferea viziunea lui într-un interviu recent acordat postului CNN. „Hamasului nu îi pasă nici de vieţile israelienilor, nici de cele ale palestinienilor (…), nu le pasă nici măcar de ei înșiși”, declara Mosab Hassan Yousef. „Ei consideră că moartea pentru ideologia lor este o formă de închinare. Hamasul nu caută coabitarea și compromisul; Hamasul caută cucerirea”, a adăugat Yousef, spunând și că „distrugerea statului Israel nu este destinaţia finală a organizaţiei Hamas”. Aceasta, în opinia lui Yousef, ar avea drept scop „construirea unui stat islamic pe ruinele oricărei alte civilizaţii”.

Povestea lui Yousef, exploatată la nivel internaţional și sub forma unei cărţi (Son of Hamas) și a unui film (The Green Prince), a fost un atu de imagine pentru tabăra israeliană. Deși s-a născut în familia fondatorului și liderului Hamas Sheikh Hassan Yousef, Mosab Yousef a ajuns să lucreze sub acoperire pentru serviciile secrete israeliene, Shin Bet, care îl considerau cea mai valoroasă resursă a lor în rândul conducerii Hamas. Potrivit surselor israeliene, informaţiile pe care Yousef le-a furnizat cât timp a lucrat pentru Shin Bet au prevenit zeci de atacuri sinucigașe și asasinate avându-i ca ţintă pe israelieni, au dus la descoperirea a numeroase celule Hamas și la prinderea mai multor militanţi ai grupării islamiste, între care chiar și tatăl lui.

Șeicul Hassan Yousef s-a dezis de fiul lui când a aflat că, după ce a fost arestat de israelieni, acesta a fost „cumpărat” de ei și transformat în spion. Mosab Yousef relata aceeași poveste punând accentele diferit și spunând că timpul pe care l-a petrecut în închisoarea israeliană l-a convins de cruzimea incomparabilă a Hamasului. Însă și faptul că Mosab s-a convertit la creștinism a contat, tatăl lui dezmoștenindu-l „cu tristeţe”, invocând lipsa oricărei alte alternative după ce fiul lui „a încetat să mai creadă în Dumnezeu”, nota NBC News.

Din nou, istoria pe care o spune Mosab e diferită, el povestind că a devenit creștin fiind cucerit de principiul christic al iubirii pentru dușmani. Și, de fapt, acesta a fost și motivul pentru care Mosab a întors armele. În cartea lui, despre care a vorbit într-o emisiune a jurnalistei CNN Christina Amanpour, el povestește că iniţial a vrut să-i mintă pe israelieni și doar să pretindă că ar lucra pentru ei. Însă în timp, a ajuns convins că israelienii, deși nelipsiţi de greșeli, „sunt mai morali decât poporul lui”. Iar această constatare „a fost o problemă de ordin moral pentru mine”, spunea Mosab, dezgustat de duritatea și implacabilitatea Hamasului.

Epilog

Povestea lui Mosab nu s-a încheiat, nici după ce s-a mutat în California (SUA), de unde continuă să activeze pentru aplanarea conflictului în Gaza. În recapitularea cauzelor acestui conflict, este de reamintit faptul că Hamas s-a format din Frăţia Musulmană a Egiptului, în 1987, după izbucnirea Primei Intifade, şi reprezintă Mişcarea Islamică de Rezistenţă. Ţinta lor este să elibereze teritoriile palestiniene de sub ocupaţia israeliană. Statele Unite, Israel şi UE o consideră o grupare teroristă. Conform Cartei Mişcării Hamas, acceptarea existenţei statului Israel reprezintă o încălcare a jurisprudenţei musulmane, Palestina fiind un dar de la Dumnezeu pentru palestinieni.

Nici Israelul, nici Hamasul nu sunt dispuse să înceteze focul în absenţa satisfacerii unor condiţii. Israelul cerea ca toate grupările armate palestiniene din Gaza să înceteze atacurile, iar palestinienii au cerut deschiderea graniţelor Israelului pentru libera circulaţie a persoanelor și bunurilor și stoparea crimelor îndreptate de Israel împotriva liderilor Hamas.