Muzica a făcut-o cea mai longevivă supravieţuitoare a Holocaustului

137

„Viaţa mi-a dat talentul de a cânta la pian şi de a inspira fericire oamenilor prin muzică. Muzica ne face oameni bogaţi. Este revelaţia divină. Aceasta ne duce la paradis", spune Alice Herz-Sommer, în vâstă de 109 ani, în cartea „Pianul lui Alice".

Lui Alice muzica i-a oferit siguranţă și sprijin atunci când moartea a jefuit-o de cei dragi. Puterea sa meditativă i-a oferit determinarea de a face faţă dictaturilor fasciste și comuniste, care au declarat-o pe ea şi pe alţii ca ea, subumani.

„La începutul verii lui 1942, mama mea de 72 de ani a primit un ordin de deportare şi a trebuit să merg cu ea la punctul de adunare şi să îi spun la revedere pentru ultima dată. Cum a fost posibil să rupă o doamnă în vârstă de lumea ei, cu nimic mai mult decât un rucsac în spate şi să o trimită la un lagăr de concentrare? Chiar şi azi îmi aduc clar aminte de vocea care mi-a spus: Exersează Studiile lui Chopin, te vor salva."

În fiecare zi, timp de un an, Alice a exersat până a reușit să stăpânească toate cele 24 de partituri, înainte ca ea, împreună cu soţul și fiul de 6 ani, să fie deportaţi în lagărul de la Theresienstadt, Republica Cehă. Acolo a susţinut peste 100 de concerte pentru colegii ei prizonieri, şi la mai mult de 20 dintre acestea a cântat Studii de Chopin.

„Muzica a încurajat inimile multor prizonieri, chiar dacă numai temporar. Retrospectiv, sunt sigur că a fost muzica cea care a consolidat optimismul meu înnăscut și a salvat viaţa mea şi a fiului meu. A fost hrana noastră, a hrănit literalmente sufletele noastre și ne-a ferit de ură. Acolo, în cele mai întunecate colţuri ale lumii, a îndepărtat temerile noastre şi ne-a amintit de frumuseţea din jurul nostru."