O furtună de critici s-a dezlănţuit împotriva premierului israelian, Beniamin Netanyahu, după ce acesta a declarat că Holocaustul a fost declanșat de o discuţie între Adolf Hitler și marele-muftiu al Ierusalimului la acea vreme, Haj Amin al-Husseini. În urma declaraţiei, Germania și-a reasumat public vina pentru uciderea a 6 milioane de evrei.

„Hitler nu dorea, la acea vreme, să îi extermine pe evrei, voia să îi expulzeze. Dar Haj Amin al-Husseini a mers la Hitler şi a spus: «Dacă îi expulzezi, vor veni aici (în Palestina, n.r.).» «Şi ce să fac cu ei?» a întrebat el (Hitler, n.r.). El i-a spus: «Arde-i!»” a povestit Beniamin Netanyahu, în cadrul unui discurs susţinut marţi la Congresul Mondial Sionist de la Ierusalim. Remarcile sale au fost condamnate cu asprime deopotrivă de istorici și de oameni politici, atât israelieni, cât și străini.

„Nu există nicio legătură între ideile muftiului şi cele ale lui Hitler. Hitler era obsedat de ideea că evreii sunt un pericol pentru Germania, Europa şi pentru întreaga lume şi că trebuie să scape de ei”, consideră profesorul Dina Porat, istoric evreu în cadrul Institutului „Yad Vashem” – Muzeul Victimelor Holocaustului. „Ideea de a debarasa lumea de evrei este o temă centrală în ideologia lui Hitler, cu mult timp înainte să-l întâlnească pe muftiu”, a adăugat ea pentru ziarul Yedioth Ahronoth.

Liderul opoziţiei israeliene, Isaac Herzog, a scris pe Facebook că declaraţia prim-ministrului „minimalizează Holocaustul, nazismul și… rolul lui Hitler în dezastrul teribil abătut asupra poporului nostru”.

Germanii nu au așteptat mult până să respingă public poziţia premierului. „Toţi germanii cunosc istoria nebuniei criminale rasiste a naziştilor, care a condus la ruptura cu civilizaţia care a fost Holocaustul”, a comentat Steffen Seibert, un purtător de cuvânt al Angelei Merkel. „Acest lucru este predat în şcolile germane cu un bun motiv. Acest lucru nu trebuie să fie uitat niciodată”, a continuat purtătorul de cuvânt, pentru publicaţia Haaretz. „Eu nu văd niciun motiv să ne modificăm în vreun mod viziunea asupra istoriei”, a adăugat el. „Noi ştim că responsabilitatea pentru această crimă împotriva umanităţii este germană şi că ea este într-adevăr a noastră”, a spus el.

Ulterior, Netanyahu și-a nuanţat declaraţia: „Este absurd! Nu am avut nicio intenţie să-l absolv pe Hitler de responsabilitatea pentru distrugerea diabolică a evreilor din Europa.” Contextul afirmaţiei sale lărgește însă modul în care aceasta poate fi înţeleasă.

Răspunzând criticilor că există „numeroase probe” care susţin afirmaţiile sale, Netanyahu nu a venit cu exemple concrete, lăsând opinia publică să speculeze. Surse de presă, precum Mediafax, au intuit că premierul israelian s-ar fi referit la lucrarea Mufti of Jerusalem (Muftiul Ierusalimului), scrisă de jurnalistul Moshe Pearlman, care spunea că muftiul l-ar fi sfătuit pe Adolf Eichmann cu privire la cele mai eficiente practici de persecutare a evreilor. Un material publicat de Institute for Historical Review trece în revistă supoziţii similare și în mod similar nefondate, arătând totodată sursele încâlcite ale acestui tip de legendă revizionistă.

În realitate, muftiul Husseini s-a întâlnit cu Hitler la Berlin, la 28 noiembrie 1941, la doi ani după ce, în ianuarie 1939, Hitler și-a exprimat limpede hotărârea de a-i extermina pe evrei, într-o alocuţiune susţinută în Reichstag.

Contextul afirmaţiei lui Netanyahu poate fi înţeles și mai bine dacă este privit cu un ochi la revirimentul antisemit remarcat în ultima perioadă în Uniunea Europeană. În vara lui 2014, în urma conflictului din fâşia Gaza, ţări precum Franţa şi Germania au fost martore ale unor valuri de antisemitism, unde, „deşi majoritatea incidentelor cu caracter antisemit au constat în special în discursuri marcare de ură şi în profanarea instituţiilor, a monumentelor şi a cimitirelor, unele [incidente] au devenit violente”, punctează Raportul pe anul 2014 cu privire la libertatea religioasă în lume, publicat recent de Departamentul de Stat al SUA.

Tensiunile dintre israelieni și palestinieni s-au intensificat zilele acestea. Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat miercuri în Consiliul de Securitate că „nu este optimist” după discuţiile sale cu responsabilii israelieni și palestinieni. După consultări cu ușile închise cu cei 15 ambasadori ai ţărilor consiliului, Ban și-a reiterat criticile faţă de utilizarea disproporţionată a forţei de către autorităţile israeliene și faţă de incitarea la violenţă a celor două părţi.

Acesta este totodată cadrul în care Saeb Erekat, secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, a declarat că „este trist să-l vezi pe şeful guvernului israelian detestându-şi în aşa măsură vecinii, încât să caute să-l absolve pe cel mai mare criminal de război din istorie, Adolf Hitler, de uciderea a 6 milioane de evrei” și că „domnul Netanyahu ar trebui să înceteze să exploateze această tragedie umană pentru a marca puncte în scopuri politice”.