Proiect contra-cronometru: Identificarea victimelor Holocaustului

98

Cine au fost cele 6 milioane de victime ale Holocaustului? La câteva decenii după tragicele evenimente, cercetătorii din Israel au reușit să creeze o bază de date cu numele a doar 4,2 milioane din cele 6 milioane de evrei uciși de naziști în cel de-al Doilea Război Mondial.

În prezent, Institutul pentru Cercetarea Holocaustului Yad Vashem a început să meargă din casă în casă, într-o cursă contra-cronometru de înregistrare a memoriilor supravieţuitorilor în vârstă, înainte ca istoriile acestora să dispară odată cu ei, afirmă The New Zealand Herald.

Aproape 2 milioane de victime sunt încă neidentificate, motiv pentru care Institutul Yad Vashem, care a pus bazele Proiectului de Recuperare a Numelor, lansează un apel urgent către comunitatea evreiască în general și către cei 200.000 de supravieţuitori ai Holocaustului aflaţi în prezent în Israel.

Pe site-ul dedicat acestui proiect apare următorul apel: „Dacă nu ne asumăm responsabilitatea îndeplinirii acestei misiuni vitale, unele nume vor fi pierdute pentru totdeauna. Este o cursă împotriva timpului, înainte ca cei care încă și le amintesc să dispară din mijlocul nostru".

Proiectul a debutat în 1955, dar în jumătatea de secol care a urmat nu au fost colectate decât mai puţin de 3 milioane dintre nume, adică mai puţin de jumătate, atât pentru că proiectul nu era suficient de cunoscut, cât mai ales pentru că supravieţuitorii se fereau să-și redeschidă rănile sau încă se agăţau de speranţa că cei dragi ai lor ar putea fi în viaţă.

În 2004, baza de date a fost lansată online, facilitând atât accesul la informaţii, cât și posibilitatea de adăugare de informaţii din partea supravieţuitorilor, într-o bună măsură prin copiii sau nepoţii lor conectaţi la tehnologie. După lansarea online a proiectului, numărul numelor identificate a crescut la 4,2 milioane, iar multe familii au avut parte de reuniuni emoţionante, întrucât credeau unii despre alţii că muriseră.

Recuperarea numelor victimelor Holocaustului este un proces anevoios, atât pentru că naziștii s-au ferit să păstreze arhive care să-i incrimineze, nelăsând în urmă decât puţine liste cu evreii uciși, cât mai ales pentru că implică traume resimţite de supravieţuitorii care oferă informaţii.

Institutul Yad Vashem speră ca în următorii cinci sau șase ani să ajungă la cifra de 5 milioane de nume; nici măcar cei mai optimiști nu speră să treacă de această cifră. Vorbind despre baza de date, directoarea proiectului, Cynthia Wroclawski, afirmă: „Acesta este un cimitir virtual, un loc unde ne putem aminti de aceste persoane. […] Într-un fel, noi readucem aceste persoane la viaţă, sau cel puţin amintirea lor".