Al Qaida pregătește atacuri de Crăciun

97

Al Qaida pregătește de Crăciun atacuri sinucigașe în Europa și America, avertizează autorităţile irakiene.

Autorităţile din Irak au obţinut informaţii conform cărora Al Qaida plănuiește o serie de atacuri în perioada sărbătorilor de iarnă. Ministrul irakian de interne a susţinut că informaţiile provin de la un grup de insurgenţi arestaţi, 39 de militanţi Al Qaida. Ministrul confirmă că atacul din Stockholm de săptămâna trecută a fost enumerat în lista ţintelor mărturisite de insurgenţii arestaţi.

La rândul său, ministrul irakian de externe a apreciat că informaţiile denotă o „ameninţare critică". Cei doi miniștri au informat Interpolul și au alertat autorităţile din Europa și SUA. Nu s-a menţionat nicio ţintă specifică din Europa, dar SUA a fost identificată explicit.

Perioada Crăciunului este favorită teroriștilor prin numărul mare de pasageri care circulă în întreaga lume. Anul trecut pe 25 decembrie 2009 un nigerian a vrut să arunce în aer un avion pe ruta Amsterdam-Detroit, prin explozibilul ascuns în lenjeria intimă. Pe 22 decembrie 2001 un englez a vrut să arunce în aer avionul din zborul Paris-Miami prin explozibilul ascuns în pantofi.