Cea mai nouă ameninţare Al-Qaeda pune lumea pe jar

54

În cursul zilei de duminică, peste 22 de misiuni diplomatice americane din lumea arabă au fost închise din motive de securitate, o măsură adoptată şi de Londra, Berlin şi Paris. Deşi nu au fost făcute publice prea multe informaţii, cauza ar fi o acţiune teroristă de amploare, ce constituie „una dintre cele mai credibile ameninţări şi cele mai clare pe care le-am văzut după 11 septembrie", în cuvintele şefului Statului Major american.

Seriozitatea ameninţărilor a închis misiuni diplomatice din Mauritania (vestul Africii) până în Bangladesh (Asia de Sud), inclusiv Cairo, Tel Aviv, Riyadh, Bagdad, Kabul şi Bahrein. Totodată, Departamentul de Stat al SUA a extins avertizarea şi asupra cetăţenilor şi turiştilor americani aflaţi pe teritorii musulmane.

Măsurile de securitate au fost cauzate de două acţiuni recente. În primul rând, americanii au identificat o intensificare a comunicării între liderii Al-Qaeda din Yemen (ţară de origine a celei mai periculoase ramuri a grupării teroriste), mesaje care dezvăluie un plan de atac de amploare şi mai serios decât cel de pe 11 septembrie 2001. „Există informaţii despre o ameninţare semnificativă, iar noi am reacţionat. Ţinta exactă nu este cunoscută, dar intenţia este clară. Ideea este atacarea obiectivelor occidentale, nu doar a celor americane", a declarat Martin Dempsey, şeful Statului Major al SUA.

În al doilea rând, lumea întreagă este în alertă maximă, ca urmare a unei avertizări formulate sâmbătă de către Interpol, care suspectează Al-Qaeda de a fi implicată în ultima lună în evadarea unui număr de peste 2.000 de terorişti, mai ales în Irak, Libia şi Pakistan.

Prin urmare, Interpolul a lansat sâmbătă o alertă globală de securitate solicitând o vigilenţă sporită şi asistenţa celor 190 de state membre pentru a determina dacă aceste evenimente recente sunt coordonate sau legate.

Deocamdată, singura reacţie din partea Al-Qaeda s-a produs sub forma condamnării evenimentelor din Egipt. Vineri, pe site-urile islamiste a început să fie difuzată o înregistrare în care liderul reţelei Al-Qaeda, Ayman Al-Zawahiri, acuză Statele Unite că „au complotat" cu armata egipteană şi cu minoritatea creştină coptă pentru demiterea preşedintelui egiptean Mohamed Morsi, înlăturat pe 3 iulie.

Până la dezvăluirea altor informaţii, tonul alarmist occidental (în special american) se menţine. Măsurile de securitate vor fi menţinute până la sfârşitul lunii august. În timp ce americanii vorbesc despre „un atentat enorm", care se crede că se va întâmpla cel mai probabil în Orientul Mijlociu sau în apropierea unei ambasade, orientalii îndeamnă mai degrabă la o politică temperată.

„Închiderea ambasadelor dă un mesaj greşit, şi anume că Al-Qaeda încă are putere", a declarat Qais Mohammed, inginer din Bagdad pentru National Post.