Avertisment: Euro 2016, ţintă pentru teroriști

40

Campionatul European de Fotbal, care trebuie să înceapă în doar câteva zile în Franţa, este o ţintă foarte probabilă pentru teroriști, avertizează oficialii americani.

„Numărul mare de turiști care vor vizita Europa în lunile de vară reprezintă o ţintă majoră pentru teroriști”, a declarat Departamentul de Stat. Euro 2016 se va desfășura în perioada 10 iunie -10 iulie în mai multe locaţii din Franţa, care se află în continuare sub stare de urgenţă, după atacurile de anul trecut de la Paris.

Mai multe bombe au fost detonate într-un atac coordonat care avizat un stadion unde se afla președintele Franţei, un concert și o regiune cu baruri și restaurante. Ca rezultat, 130 de persoane au murit și mai multe au fost rănite. După doar câteva luni, în luna martie, Bruxelles-ul a fost lovit prin atacarea unui aeroport și a mai multor staţii de metrou, iar 32 de persoane și-au pierdut viaţa. Ambele atacuri au fost revendicate de gruparea teroristă Stat Islamic.

Din acest punct de vedere, cifrele pentru Euro 2016 sunt îngrijorătoare. Se așteaptă ca un milion de turiști să intre în ţară, pentru a susţine echipele naţionale de pe continent. Se vor desfășura 51 de meciuri, în 10 locaţii, care vor strânge un public de 2,5 milioane de microbiști. Din surse UEFA, Franţa ar fi pregătit o forţă de 90.000 de poliţiști pentru această perioadă.

BBC scrie că este doar a treia oară în ultimii 20 de ani când SUA emite o avertizare de călătorie pentru cetăţenii săi care vor să meargă în Europa. Deși oficiali americani anonimi au declarat pentru Reuters că nu au primit nicio informaţie specială care să ducă la aceste avertismente, totuși se așteaptă ca teroriștii să vizeze centrele comerciale, mijloacele de transport în comun, restaurante, atracţiile turistice, în special în timpul unor evenimente precum Euro 2016, Turul Franţei și Ziua Tinerilor Catolici din Cracovia, Polonia.