Boko Haram răpește încă 500 de femei și copii

636

Răpirea în masă a femeilor și copiilor a devenit marcă înregistrată pentru gruparea islamistă Boko Haram, din Africa. Pare că periodic fete și copii sunt răpiţi în număr mai mare sau mai mic. Cea mai notorie răpire s-a întâmplat aproape acum un an de zile, când 300 de școlăriţe au fost luate din Chibok. Cazul a atras atenţie internaţională, însă majoritatea fetelor au rămas dispărute.

Acum se vorbește despre un nou caz. Localnicii din Damasak spun că aproximativ 506 de femei tinere și copii au fost răpiţi, după ce alţi aproximativ 50 au fost omorâţi, raportează Reuters și BBC. Un comerciant pe nume Souleymane Ali și-a pierdut astfel soţia și trei fiice. Două dintre ele trebuiau să se mărite anul acesta, dar Boko Haram consideră că îi aparţin.

S-ar părea că militanţii sunt disperaţi. La începutul anului controlau 20 de regiuni din Nigeria, însă o puternică ofensivă a armatei nigeriene, care a primit sprijin și din Ciad și Niger, i-a făcut să se retragă din multe teritorii pe care le deţineau, scrie RT. În ultimii șase ani, Boko Haram a reușit să ucidă mai mult de 13.000 de persoane în efortul de a stabili un califat islamic în nord-estul Nigeriei.

Se pare că doar din 2013 și până în prezent gruparea ar fi răpit între 500 și 2000 de femei, însă majoritatea incidentelor trec fără să fie raportate și fără să ajungă și în mass-media principală. Răpirile în masă au devenit esenţiale pentru campania de cucerire și de instaurare a terorii a grupării islamiste. Copiii și fetele răpite sunt folosiţi pe post de soldaţi, pe post de soţii și sclave sexuale, pe post de bucătari, de unelte pentru negociere și de sinucigași cu bombă. Spre deosebire de gruparea Stat Islamic, Boko Haram nu trebuie să își facă griji pentru atragerea de noi recruţi, pur și simplu procedează la răpirea lor, notează Washington Post.