Rata vaccinării scade alarmant în România

234

Rata vaccinării a scăzut sensibil în România în 2014 faţă de anul precedent, a anunţat Institutul Naţional de Sănătate Publică, în cadrul unei conferinţe organizate săptămâna trecută.

Vaccinarea cu ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) a scăzut anul trecut și cu 20% în anumite zone din ţara noastră. În Capitală, de exemplu, faţă de anul 2013, când rata vaccinării era de 97,4%, în 2014 aceasta nu a atins un procent mai mare de 78,3%.

O scădere chiar mai mare s-a înregistrat în privinţa vaccinării cu DTP (difterie, tetanos, pertusis). Rata acestei vaccinări a fost de 75% în 2014, faţă de 95,9% în 2013.

Rata medie naţională este, pentru ROR, de 89,4% (faţă de 91,4% în 2013) și, pentru DTP, de 87,3% (egal cu 2013).

Institutul Naţional de Sănătate Publică pune această scădere pe seama discontinuităţii în aprovizionarea cu vaccin, pentru care de vină ar fi Ministerul Sănătăţii, dar și pe seama refuzului părinţilor de a-și vaccina copiii.

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea și-a asumat o poziţie oficială în privinţa vaccinurilor, declarând că „încurajează imunizarea responsabilă“ și că nu are niciun motiv bazat pe credinţă pentru a-i descuraja pe credincioși să participe la programele de imunizare colectivă.

Potrivit declaraţiei sale oficiale, „Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea accentuează puternic importanţa sănătăţii și a bunăstării. Atenţia deosebită pe care adventiștii o acordă sănătăţii este bazată pe revelaţia biblică, pe scrierile inspirate ale lui Ellen White (cofondatoare a bisericii) și pe literatura știinţifică evaluată inter pares (peer-review). În consecinţă, încurajăm imunizarea/vaccinarea responsabilă și nu avem niciun motiv religios să nu îi încurajăm pe membrii noștri să participe responsabil la programele de imunizare protectivă și preventivă. Preţuim sănătatea și siguranţa populaţiei, iar acestea includ menţinerea «imunizării colective».“

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.