Circumcizia minorilor, interzisă în San Francisco

267

Activiștii californieni pentru drepturile omului cer interzicerea circumciziei pentru băieţii sub 18 ani. Acţiunea lor naște reacţii pe măsură din partea comunităţilor iudacă și musulmană.

Conform activiștilor din San Francisco, procedura circumciziei e însoţită de riscuri de sănătate, diminuarea unor funcţii sexuale și ar trebui să fie o decizie individuală și nu una luată de părinţi. Ca atare activiștii o văd în ea nimic altceva decât o „mutilare genitală". „Sunt oameni care cer ca și băieţii să fie protejaţi ca și fetele", spune unul dintre activiști care a fost circumcis de părinţii săi în copilărie. „A tăia o parte din trupul cuiva este o nebunie." Părerile sunt împărţite, întrucât OMS a recomandat circumcizia ca un factor care reduce cu 60% riscul de infectare cu HIV, în timp ce procedura este văzută de unii medici ca neutră sau chiar dăunătoare.

Comunităţile religioase iudaică și musulmană o practică începând cu patriarhul Avraam. O serie de organizaţii iudaice au criticat acţiunea activiștilor, afirmând că circumcizia este o obligaţie religioasă pentru evrei. „Circumcizia a fost practicată în condiţii de securitate timp de mii de ani", a spus Daniel Sandman, directorul Anti-Defamation League, respingând acuzaţia de riscuri asociate. La rândul său, reprezentantul comunităţii islamice vede aici o nouă găselniţă a activiștilor din San Francisco. „Cred că această acţiune este o soluţie care are nevoie de o problemă", a spus ironic Ibrahim Hooper, purtătorul de cuvânt al Council on American-Islamic Relations.

Cei care solicită păstrarea intactă a corpului omenesc sunt numiţi „intactiviști". Au adunat deja 12.000 de semnături, iar dacă minimul de 7.000 de semnături vor fi validate, atunci la scrutinul din noiembrie chestiunea va apărea pe buletinele de vot. Sistemul de vot californian permite introducerea oricărui proiect de lege în discuţie atâta vreme cât beneficiază de sprijinul unui număr minim de cetăţeni. Dacă interdicţia va deveni lege, violatorii ei vor primi amenzi de 1.000 de dolari sau un an de închisoare.