Interpol: există o explozie de site-uri extremiste

125

Explozia de site-uri extremiste uşurează recrutarea de noi membri pentru Al-Qaeda, potrivit directorului agenţiei Interpol, Ronald Noble, citat de BBC.

   

    "Ameninţarea este globală, este virtuală, dar extrem de apropiată de noi," a spus el. Dacă în 1998 existau 12 site-uri ale radicalilor islamişti, până în 2006 numărul acestora ajunsese deja la 4500, a declarat Noble într-o conferinţă de şefii de poliţie din Paris. El a precizat că astăzi combaterea radicalizării este îngreunată de Internet, fiindcă multe din activităţile online nu implică fapte penale. Cel mai adesea, site-urile vizează atragerea de tineri din pătura medie a socităţii.

    Potrivit cercetărilor efectuate de Alexander Meleagrou-Hitchens, de la Centrul de Studiu privind Radicalizarea, cu sediul în Londra, cifrele înaintate de Noble sunt chiar scăzute faţă de realitate. Cercetătorul deplânge imposibilitatea guvernului de a remedia fenomenul fiindcă "de îndată ce închide un site, răsare altul."

    Saptămâna trecută, Jonathan Evans, directorul agenţiei britanice de securitate MI5 şi-a mărturisit îngrijorarea cu privire a influenţa clericului radical Anwar al-Awlaki, ale cărui predici au fost uploadate în 5.000 de clipuri pe YouTube. Awlaki a fost acuzat de implicare în incidente precum moartea a 13 persoane la baza militară Fort Hood din SUA, în noiembrie 2009 şi tentativa de deturnare a unui avion de pasageri cu o lună mai târziu.