ISIS a pierdut 30% din bugetul său lunar în ultimul an

282

O analiză Bloomberg dezvăluie ceea ce ar putea semnala începutul sfârșitului pentru gruparea extremistă ISIS.

În timp ce marile puteri ale lumii nu reușesc să conveargă asupra unui plan de combatere a organizaţiei care a devorat ca un cancer Orientul Mijlociu, provocând daune majore și în unele ţări occidentale, gruparea ISIS este, aparent, în pragul unei implozii. Potrivit analizei publicate de Bloomberg, bugetul lunar al grupării Stat Islamic ar fi scăzut cu aproximativ 30% doar pe parcursul ultimului an.

Analiștii apreciază că un rol important în această scădere l-ar fi avut atacurile aeriene conduse de Statele Unite, însă și victoriile teritoriale înregistrate de Rusia și Iran în defavoarea militanţilor islamiști.

Grupul teorist care se finanţa, în proporţie de 50%, din taxe de protecţie și confiscări, s-a confruntat în ultimele 15 luni cu o reducere drastică a teritoriilor, pierzând circa 22% din teritoriile invadate în Irak și Siria. Aceste condiţii au fost în detrimentul forţei ISIS de a recruta noi adepţi și de a-și plăti vechii susţinători, pentru a menţine controlul în zonele deja atacate .

„Statul Islamic este, încă, o forţă în regiune, dar scăderea veniturilor este semnificativă şi constituie o provocare pentru grupare pe termen lung. Sunt mult mai puţini oameni şi afaceri pe care au cum să le taxeze”, a anunţat Ludovico Carlino, un analist la IHS, citat de Mediafax.

Petrolul continuă să rămână însă principala sursă de venit a grupării, reprezentând circa 43% din totalul acesteia. Totuși, nici la capitolul petrolului ISIS nu mai stă atât de bine: producţia a scăzut de la 33.000 de barili în vara anului 2015, la 21.000 de barili în prezent.