Venezuela le impune bugetarilor săptămâna de lucru de două zile

1869

Criza energiei în Venezuela forţează autorităţile de stat să reducă săptămâna de lucru a angajaţilor bugetari la două zile.

Guvernul venezuelan a impus săptămâna de lucru de două zile pentru toţi angajaţii din sectorul public, ca o măsură temporară de gestionare a unei grave crize de energie. Venezuela are de suferit din cauza unei secete persistente, care a redus dramatic nivelul apelor care alimentau principala centrală hidroelectrică a ţării.

Măsura, anunţată la televiziunea publică de vicepreședintele ţării, Aristobulo Isturiz, va afecta activitatea a circa două milioane de bugetari. „Nu se va munci în sectorul public în zilele de miercuri, joi şi vineri, cu excepţia sarcinilor fundamentale”, a declarat vicepreședintele, citat de BBC.

Preșdintele Nicolas Maduro a încercat anterior să diminueze consumul de electricitate considerând toate zilele de vineri din lunile aprilie și mai, libere. Însă măsura nu a rezolvat criza, ci a alimentat criticile din partea opoziţiei.  Preşedintele a anunţat că ţara a fost puternic afectată de fenomenul El Nino, care a provocat probleme mai mari Venezuelei decât altor ţări pentru că Venezuela are un consum intern de energie mai ridicat. În același timp, președintele a spus şi că situaţia se va remedia în momentul în care vor reveni ploile. Până atunci, „cerem ajutor internaţional, tehnic şi financiar, pentru a schimba situaţia”, a declarat acesta.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.