Lupta împotriva obezităţii infantile începe cu sarcina

778

Obezitatea este un subiect mereu prezent în mass-media, un subiect ce „beneficiază” de un titlul mai apocaliptic ca altul. Însă, ca parte a comunităţii internaţionale, avem motive serioase de îngrijorare, iar unul dintre acestea este faptul că obezitatea începe să fie întâlnită la vârste din ce în ce mai mici, pe tot globul.

Obezitatea crește riscul de hipertensiune arterială, diabet și alte afecţiuni specifice vârstei a treia, însă este din ce în ce mai prezentă la copii și tineri adulţi. Un copil obez este predispus să devină un adult obez, iar ca adult obez să aibă la rândul său copii care să sufere din această cauză. Acest cerc vicios poate fi însă întrerupt încă din momentul concepţiei unei noi generaţii.

Neena Modi, președinta Royal College of Paediatrics and Child Health, atrage atenţia asupra faptului că strategiile care se axează pe combaterea obezităţii la adulţi „nu funcţionează” și nu ţin cont de faptul că „copiii încep să devină obezi chiar dinainte de a se naște”. Ea spune că eforturile ar trebui concentrate pe femeile gravide și pe nou-născuţi, având în vedere că supraalimentarea pe perioada sarcinii crește riscul de obezitate la copil, scrie The Guardian.

Copiii sunt din ce în ce mai expuși la alimente procesate, dense în energie și pline de zahăr, sare și grăsimi-trans saturate și nesaturate, încă din timpul sarcinii, dacă alimentaţia mamei nu este corespunzătoare. În primii ani de viaţă se dezvoltă preferinţele alimentare și se regularizează apetitul, iar pe durata copilăriei se stabilesc și tiparele de activitate și exerciţiu.

Nutriţionista Susan Jebb, de la Universitatea Oxford, atrage însă atenţia că „nu este corect să spui că strategiile de până acum nu merită” și că problema este că „nu sunt îndeajuns”. De fapt și Modi scrie că este necesar să se investească în cercetare pentru a se identifica ce fel de intervenţii ar fi eficiente pentru a ajuta femeile să pornească o sarcină având ele însele o greutate sănătoasă și pentru a se identifica acei copii care sunt expuși ulterior unui risc ridicat de obezitate.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.