Lupta antiterorism anunţă decenii de conflicte în Africa

153

Premierul britanic, David Cameron, a declarat că acţiunile militanţilor islamişti din regiunea africană Sahel reprezintă o ameninţare serioasă şi, de aceea, necesită „un răspuns de ani, chiar decenii, mai curând decât luni", relatează Financial Times.

El a mai explicat că preşedinţia britanică în G8 de acest an îşi propune să se asigure că lupta antiterorism este „chiar în fruntea agendei". „Ne confruntăm cu un grup extremist, islamist, ce are legături cu al-Qaeda. Situaţia este asemănătoare cu cea din Pakistan şi Afganistan, aşadar lumea trebuie să se unească pentru a lupta cu această ameninţare din Africa de Nord", a concluzionat Cameron.

Însă potrivit jurnalistului Neil Clark, citat de site-ul Russia Today, „unul dintre cele mai mari mituri din relaţiile internaţionale este că puterile occidentale s-au opus al-Qaeda în ultimii 20-30 de ani. Nu au făcut-o. Marile puteri folosesc ameninţarea al-Qaeda ca pretext pentru a invada ţări precum Afganistan".

De asemenea, jurnaliştii de la Voice of Russia speculează că ţările vestice se folosesc de aceste războaie pentru a recuceri teritoriile africane care sunt bogate în petrol şi alte resurse naturale.