CEDO condamnă Grecia pentru încălcarea libertăţii religioase

469

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Grecia pentru încălcarea dreptului la libertate, informează Lăcașuri Ortodoxe.

Potrivit sursei citate, Curtea de la Strasbourg a condamnat guvernul elen pentru că, în perioada 2009-2010, martorii implicaţi în procese juridice au fost obligaţi să jure cu mâna pe Biblie.

Curtea Drepturilor Omului a condamnat Grecia pentru încălcarea articolului 9 (privind libertatea de religie) și a articolului 13 (dreptul la recurs efectiv) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ca urmare a stabilirii obligativităţii de a depune un jurământ religios la înfăţișarea înaintea instanţei.

Problema abolirii jurământului religios obligatoriu în instanţa de judecată a fost solicitată prin recursul formulat de Panaiot Dimitras și alţii, care a argumentat că obligaţia unui martor de a depune jurământ pe Scriptură a fost o încălcare a dreptului la respectarea vieţii private și de familie, a dreptului la libertatea de gândire, de conștiinţă și de religie.