Marea Britanie crește alerta de terorism din partea IRA

449

Marea Britanie a crescut alerta de terorism de la „moderat” la „semnificativ”. Aceasta înseamnă că în Anglia, Scoţia sau Țara Galilor există „o mare posibilitate” să aibă loc un atac din partea teroriștilor din Irlanda de Nord.

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a declarat că alerta dată de serviciul de securitate MI5 „reflectă o ameninţare continuă din partea disidenţilor republicani”, scrie BBC. Alerta de terorism în Irlanda de Nord este la gradul „sever”, ceea ce înseamnă că un atac este „foarte probabil”. De asemenea, alerta în toată Marea Britanie pentru terorism internaţional rămâne în continuare la gradul „sever”, al doilea cel mai grav nivel, într-un sistem de cinci.

Sunt 15 ani de la ultimele probleme serioase între Anglia și Irlanda de Nord, însă acum serviciile secrete se tem că tacticile teroriste fatale din trecut ar putea să fie folosite din nou. Totodată înseamnă că MI5 consideră că capabilitatea și capacitatea „disidenţilor americani”, așa cum îi numesc englezii pe cei din IRA (Armata Republicană Irlandeză), a crescut considerabil în ultimele 18 luni, conform poliţiei locale. Despre intenţia acestora de a planifica atacuri în afara Irlandei de Nord se știa deja de mulţi ani.

Ministrul a făcut apel la oameni să fie vigilenţi, dar să își continue normal viaţa de zi cu zi, asigurându-i că IRA are puţin sprijin la nivelul populaţiei, care își doreşte în continuare pacea. Cu toate acestea, politicienii au luat-o ca pe un semnal că disidenţii republicani sunt activi și în Anglia, unde ar putea căuta posibile ţinte pentru atacuri. Chiar și șeful poliţiei din Irlanda de Nord a declarat că schimbarea nivelului de alertă este menită „să îi conştientizeze pe oamenii de rând și să încurajeze astfel vigilenţa,” scrie BBC.